Класическа френска салата със зелена салата, пържени крутони и парченца наденица. Сервира се с поширано яйце отгоре. Просто и вкусно!

Продукти

  • 3 шепи листа салата Фризе
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • 1/3 стара багета
  • олио
  • 100 г сушена наденица (суджук, чоризо) или салам
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте листата салата и ги отцедете добре. Накъсайте ги в голяма купа.
  • 2. Нарежете багетата на кубчета. В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и в него пуснете скилдиките чесън. Щом започнат да цвърчат, добавете кубчетата хляб. Изпържете крутоните до златисто и ги отцедете върху кухненска хартия.
  • 3. В същия тиган добавете още 1 с.л. зехтин и изпържете на умерен огън нарязаната на тънки пръчици наденица, за 2-3 минути. Дръпнете от огъня и сипете червения винен оцет. Върнете на огъня и щом оцета се изпари, дръпнете от огъня.
  • 4. За да поширате яйцата, загрейте вода в малка тенджерка. Щом заври, намалете силата на огъня, така че тя да ври съвсем леко. Добавете белия винен оцет. Чукнете яйцата в две малки купички. Първо изсипете внимателно едното и гответе 4 минути. Извадете го и поширайте и другото по същия начин.
  • 5. Към салатата добавете крутоните и пръчиците наденица. Овкусете със сол и черен пипер и полейте с останалата мазнина в тигана от наденицата. Разбъркайте добре. Разпределете салатата в чинии и върху всяка порция поставете по едно поширано яйце. Поръсете с щипка черен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички