В Тайланд молитвите в храма са съпроводени от носене на храна като дар. Хлебното дърво е най-голямото плодово дърво в света. В тази рецепта плодът се вари, а след това последователно се счуква и запържва  с останалите продукти. Салатата се поднася в купички от бананови листа.

Продукти

  • 1 плод от хлебно дърво (или от консерва в собствен сос)
  • 2 с.л. олио
  • 5 скилидки чесън
  • 4 листа кафир лайм
  • 5 чери доматчета
  • 1 ч.л. рибен сос
  • 4 стръка кориандър
  • За чили пастата:
  • ¼ ч.ч.лимонова трева (нарязана на ситно)
  • ¼ ч.ч. галангал (нарязан на ситно)
  • 4 листа кафир лайм
  • 1/3 ч.ч. чесън (нарязан на ситно)
  • 1/3 ч.ч. лук шалот (нарязан на ситно)
  • 10 сушени люти чушки (нарязани на ситно)
  • 1 с.л. ферментирала паста от скариди
  • 2 с.л. ферментирала рибна паста

Начин на приготвяне:

  • 1. Ако използвате пресен млад плод от хлебно дърво, го нарежете на кръгли резени с дебелина по 3 см, с помощта на потопен в мазнина нож. Поставете резените в голяма тенджера и залейте с вода. Варете 30 минути. След това отстранете кората на резените и нарежете месото на плода на дребни кубчета. Може да използвате и плод от консерва, но той не трябва да е в сироп.
  • 2. В хаванче поетапно счукайте нарязаните сушени люти чушки, чесън, галангал, лук, листа кафир лайм и двете ферментирали пасти.
  • 3. Добавете и кубчетата джакфрут. Счукайте и тях.
  • 4. Загрейте уок с 2 с.л. олио. В него запържете нарязаните на ситно 5 скилидки чесън и счуканата паста. Гответе 3-4 минути, при непрекъснато разтръскване на тигана. Добавете нарязаните на тънки лентички листа кафир лайм, разрязаните на половинки чери доматчета и листата кориандър. Овкусете с рибен сос и малко сол.
  • 5. Тази салата се сервира в купички от бананови листа. За да оформите банановите листа, трябва да ги затоплите над пламък, за да омекнат. За оформянето на купичките използвайте клечки за зъби.

Свързани рецепти

Виж всички