Една салата с типични за виетнамската кухня съставки - настъргана зелена папая и накъсано сушено и опушено биволско месо.

Продукти

  • 1 зелена папая
  • 100 г сушено биволско или говеждо месо
  • 1 дълга люта червена чушка
  • 5 листа мента
  • 5 листа виетнамска мента
  • 5 листа азиатски босилек
  • 1 с.л. печени фъстъци
  • 1 с.л. пържен червен шалот
  • 1 ч.л. пържен чесън
  • 1 с.л. запечени кокосови лйспи
  • рибен сос (виж рецептата по-долу)
  • Рибен сос:
  • 3 с.л. рибен сос
  • 3 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. захар
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта чушка „Птиче око“
  • 2 с.л. сок от лайм

Начин на приготвяне:

  • 1.За рибния сос сипете рибния сос, оризовия оцет, захарта и 125 мл вода в тенджерка. Загрейте сместа на умерен огън. Разбъркайте докато сместа кипне и захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете да изстине. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и люта чушка, както и сока от лайм. Разбъркайте. Съхранявайте в бурканче с винтова капачка в хладилник, до 5 дни.
  • 2. Обелете зелената папая и я нарежете или настържете на дълги, тънки ленти. Сложете я в купа и я смесете с пържения лук и чесън, накъсаното на ситно сушено месо. Добавете 3 с.л. от приготвения рибен сос и разбъркайте добре. Поръсете с печени солени фъстъци и запечен кокос и разпределете в купи.

Свързани рецепти

Виж всички