Салата от чери домати с маслини и пресен лук, сос от зелени домати и печени чушки и ароматни запечени хлебни трохи.

Продукти

  • 800 г микс чери домати
  • 250 г моцарела
  • 100 г зелени маслини без костилки
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка босилек
  • За трохите:
  • 4 филийки хляб с квас
  • 1 скилидка чесън
  • 40 мл зехтин
  • 1 ч.л. сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 200 г зелени домати
  • 1 зелена чушка
  • 4 стръка пресен кориандър
  • сокът от 1 лайм
  • 60 мл зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. За трохите смелете хляба на едро заедно със сол, ригана, зехтина, стрития на паста чесън и черен пипер. Изпечете трохите в загрята на 200 градуса фурна за  7-8 минути – трябва да станат хрупкави и златисти. Охладете ги.
  • 2. За соса в тава сложете разполовените зелени домати и избушената чушка, посолете ги и ги залейте със зехтина. Запечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След това охладете, обелете чушката и ги пасирайте със сока от лайм и кориандъра.
  • 3. Разполовете чери доматите. Разбъркайте ги със соса от зелени домати, шайби маслини и наситнения пресен лук. Сервирайте с накъсана моцарела, трохите и накъсан босилек.
  • *Печете във фурна с включен вентилатор.

Свързани рецепти

Виж всички