Пържен ориз по китайски
Рецепта от: Адам Лайо
1. Накиснете сушените гъби в 2 ч.ч. гореща вода за 20 минути. След това отстранете пънчетата им и нарежете шапките на 1/2 см-ови парченца.
2. Нарежете пресния лук на кръгчета, а моркова на малки кубчета. Пилешкото месо и воденичките нарежете също на парченца с размер 1/2 см. Бамбуковите кълнове също нарежете на малки парченца. Пригответе и останалите продукти преди да започнете пърженето.
3. В силно загрят тиган уок сипете половината олио и в него запържете бялата част на пресния лук за 30 секунди,с лед това добавете моркова, бамбуковите кълнове и граха и запържете за 1 минута, при непрекъснато разбъркване или разтръскване на тигана. Добавете скаридите и пилешкото месо и воденички и гответе докато зеленчуците омекнат. Пресипете всичко в чиния.
4. Сипете останалото олио в тигана и сипете предварително леко разбитите яйца. разбъркайте много енергично, докато станат на парцалчета. Добавете ориза и с шпатула го разстелете по дъното и стените на тигана, като го притискате. Целта е да се отделят зърната му. Разбъркайте добре, за да се покрият зърната ориз с яйца. Върнете останалите продукти и разбъркайте много добре. Овкусете със сол и сервирайте ориза веднага.
5. Поръсете пържения ориз по китайски с пържен на маслена баня нарязан на много тънко лук.
Продукти
- 3 сушени гъби шийтаке
- 1/2 ч.ч. олио
- 4 стръка пресен лук
- 1 малкъ морков
- 2 с.л. бамбукови кълнове
- 1/4 ч.ч. грах
- 1/4 ч.ч. сварено пилешко бутче
- 2 с.л. сварени пилешки воденички
- 1/4 ч.ч. малки сурови скариди (обелени)
- 3 яйца
- 5 ч.ч. жасминов ориз (на 1 ден)
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. пържен лук за сервиране
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото