Пиле балти
Рецепта от: Джеймс Мартин
1. Нарежете пилешкото месо на парчета по 3 см и ги сложете в купа. Обелете и нарежете скилидките чесън на ситно, поръсете ги с 1 ч.л. сол и го намачкайте на паста. Добавете пастата от чесън към месото, заедно с фино настъргания джинджифил. Добавете сушените подправки, както и лимоновия сок. Разбъркайте добре. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете месото да се маринова в продължение на 2 часа в хладилник. Ако не разполагате с толкова време, мариновайте поне за 15 минути.
2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Запържете нарязания на ситно лук за около 8 минути, докато омекне и стане прозрачен, като го разбърквате почти непрекъснато.
3. Добавете пръчките канела, дафиновите листа и шушулките кардамон. Запържете ги за 1 минута, като разбърквате непрекъснато.
4. Добавете сухите подправки и гответе още минута.
5. Увеличете силата на огъня и добавете маринованото пилешко месо. Овкусете със сол и запържете за около 5 минути, докато месото започне да променя цвета си. Изсипете доматите от консерва, добавете и нарязания на кубчета пресен домат. Поръсете със сол и черен пипер и оставете сместа да заври. Гответе 20 минути. Проверете дали месото е напълно готово, като срежете по-голямо парче - не трябва да има розов цвят.
6. Намалете огъня и добавете захарта. Разбъркайте и добавете течната сметана. Добавете и листа кориандър, като отделите малко за гарниране. Гответе още 1-2 минути.
7. Поднесете пиле балти топло, гарнирано с топъл хляб наан и поръсено с листа кориандър.
Продукти
- 4 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
- 2 скилидки чесън
- 4 см корен джинджифил
- 1 1/2 ч.л. лют пипер
- 2 ч.л. гарам масала
- За соса:
- 1 глава червен лук
- 2 пръчки канела
- 2 дафинови листа
- 5 шушулки кардамон
- 2 ч.л. лют червен пипер
- 4 ч.л. гарам масала
- 1 ч.л. сушен сминдух
- сол и прясно смлян черен пипер
- 400 г консерва домати
- 1 голям домат
- 2 ч.л. мека кафява захар
- 75 мл течна сметана
- малка връзка кориандър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол