Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото месо на парчета по 3 см и ги сложете в купа. Обелете и нарежете скилидките чесън на ситно, поръсете ги с 1 ч.л. сол и го намачкайте на паста. Добавете пастата от чесън към месото, заедно с  фино настъргания джинджифил. Добавете сушените подправки, както и лимоновия сок. Разбъркайте добре. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете месото да се маринова в продължение на 2 часа в хладилник. Ако не разполагате с толкова време, мариновайте поне за 15 минути.

2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Запържете нарязания на ситно лук за около 8 минути, докато омекне и стане прозрачен, като го разбърквате почти непрекъснато.

3. Добавете пръчките канела, дафиновите листа и шушулките кардамон. Запържете ги за 1 минута, като разбърквате непрекъснато.

4. Добавете сухите подправки и гответе още минута.

5. Увеличете силата на огъня и добавете маринованото пилешко месо. Овкусете със сол и запържете за около 5 минути, докато месото започне да променя цвета си.  Изсипете доматите от консерва, добавете и нарязания на кубчета пресен домат. Поръсете със сол и черен пипер и оставете сместа да заври. Гответе 20 минути. Проверете дали месото е напълно готово, като срежете по-голямо парче - не трябва да има розов цвят.

6. Намалете огъня и добавете захарта. Разбъркайте и добавете течната сметана. Добавете и листа кориандър, като отделите малко за гарниране. Гответе още 1-2 минути.

7. Поднесете пиле балти топло, гарнирано с топъл хляб наан и поръсено с листа кориандър.

Продукти

  • 4 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см корен джинджифил
  • 1 1/2 ч.л. лют пипер
  • 2 ч.л. гарам масала

 

За соса:

  • 1 глава червен лук
  • 2 пръчки канела
  • 2 дафинови листа
  • 5 шушулки кардамон
  • 2 ч.л. лют червен пипер
  • 4 ч.л. гарам масала
  • 1 ч.л. сушен сминдух
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 400 г консерва домати
  • 1 голям домат
  • 2 ч.л. мека кафява захар
  • 75 мл течна сметана
  • малка връзка кориандър

Свързани рецепти