Джеймс Мартин

Джеймс Мартин

Биография

Джеймс Мартин (роден на 30 юни, 1972 г.) е английски готвач и телевизионен водещ.

Родителите му са били фермери в имението „Касъл Хауърд“ и интересът на Джеймс към готвенето се заражда докато помага на майка си в кухнята.

След като завършва колеж по кетъринг Джеймс работи в Лондон при готвачи като Антъни Уоръл Томпсън и Марко Пиер Уайт. След това обикаля Франция, като работи в кухните на различни имения и трупа опит в ресторанти със звезди „Мишлен“. След завръщането си в Англия, Джеймс става младши сладкар в известния петзвезден спа хотел “Чутън Глен”. Само на 22-годишна възраст Джеймс отваря хотел и бистро в Уинчестър като главен готвач.

Телевизионната кариера на Джеймс започва през 1996 г.  с предаванията "The Big Breakfast" и "Ready, Steady, Cook".  През 2006 г. става водещ на кулинарното предаване на BBC "Saturday Kitchen".  Предаването привлича аудитория от повече от 3.5 милиона зрители до края на излъчването си през 2016 г.

През 2019 г. Джеймс обикаля Великобритания за новото си кулинарно предаване „Голямото британско приключение на Джеймс Мартин“. Преди това готвачът е направил кулинарна обиколка на Америка за предаването "James Martin’s American Adventure" , както и и на Франция, която опознава, пътувайки с колата на известния готвач бохем Кейт Флойд в "James Martin’s French Adventure".

Джеймс Мартин има издадени 20 кулинарни бестселъра, сред които и автобиография. Едни от последните заглавия на готвача са „Fast Cooking: Really Exciting Recipes in 20 Minutes“, „Home Comforts“, „Sweet, More Home Comforts“. Мартин също така пише за списанието „The Daily Mail’s Weekend“.

През 2013 г. Мартин отваря ресторанта си „James Martin Manchester“, в който предлага модерна британска храна.

През 2017 г. Джеймс отваря кулинарно училище и ресторант „The Kitchen“ в „Чутън Глен“ – място за храна, срещи, творчество и готвене.

Веригата първокласни кафенета „James Martin Kitchen“ предлага на гостите си възможност както за изискана вечеря, така и за хапване на крак или по пътя.

Извън кухнята Джеймс е истински любител на кучетата и е собственик на Ралф и Купър. В момента обучава Купър за работно куче на пълен работен ден. Любимуто му куче Фъдж, познато на зрителите от телевизионните му предавания, умира през 2015 г.

Джеймс много обича коли, състезания и самолети. Между 2007 и 2015 г. се е състезавал за екипа на „Ягуар“ в автомобилното рали „1000 мили“. Освен това Джеймс е и правоспособен пилот. В момента се учи да управлява хеликоптер.

 

 

Рецепти