Джеймс Мартин

Джеймс Мартин

Джеймс Мартин (роден на 30 юни, 1972 г.) е английски готвач и телевизионен водещ.

Родителите му са били фермери в имението „Касъл Хауърд“ и интересът на Джеймс към готвенето се заражда докато помага на майка си в кухнята.

След като завършва колеж по кетъринг Джеймс работи в Лондон при готвачи като Антъни Уоръл Томпсън и Марко Пиер Уайт. След това обикаля Франция, като работи в кухните на различни имения и трупа опит в ресторанти със звезди „Мишлен“. След завръщането си в Англия, Джеймс става младши сладкар в известния петзвезден спа хотел “Чутън Глен”. Само на 22-годишна възраст Джеймс отваря хотел и бистро в Уинчестър като главен готвач.

Телевизионната кариера на Джеймс започва през 1996 г.  с предаванията "The Big Breakfast" и "Ready, Steady, Cook".  През 2006 г. става водещ на кулинарното предаване на BBC "Saturday Kitchen".  Предаването привлича аудитория от повече от 3.5 милиона зрители до края на излъчването си през 2016 г.

През 2019 г. Джеймс обикаля Великобритания за новото си кулинарно предаване „Голямото британско приключение на Джеймс Мартин“. Преди това готвачът е направил кулинарна обиколка на Америка за предаването "James Martin’s American Adventure" , както и и на Франция, която опознава, пътувайки с колата на известния готвач бохем Кейт Флойд в "James Martin’s French Adventure".

Джеймс Мартин има издадени 20 кулинарни бестселъра, сред които и автобиография. Едни от последните заглавия на готвача са „Fast Cooking: Really Exciting Recipes in 20 Minutes“, „Home Comforts“, „Sweet, More Home Comforts“. Мартин също така пише за списанието „The Daily Mail’s Weekend“.

През 2013 г. Мартин отваря ресторанта си „James Martin Manchester“, в който предлага модерна британска храна.

През 2017 г. Джеймс отваря кулинарно училище и ресторант „The Kitchen“ в „Чутън Глен“ – място за храна, срещи, творчество и готвене.

Веригата първокласни кафенета „James Martin Kitchen“ предлага на гостите си възможност както за изискана вечеря, така и за хапване на крак или по пътя.

Извън кухнята Джеймс е истински любител на кучетата и е собственик на Ралф и Купър. В момента обучава Купър за работно куче на пълен работен ден. Любимуто му куче Фъдж, познато на зрителите от телевизионните му предавания, умира през 2015 г.

Джеймс много обича коли, състезания и самолети. Между 2007 и 2015 г. се е състезавал за екипа на „Ягуар“ в автомобилното рали „1000 мили“. Освен това Джеймс е и правоспособен пилот. В момента се учи да управлява хеликоптер.

 

 

  • Еленско с червено цвекло и къпиниРецепти
    Еленско с червено цвекло и къпини

    1. Поръсете обилно със сол и черен пипер стековете от двете страни. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. олио в него. Запечатайте месото от всички страни, общо за 2-3 минути. Добавете маслото и щом се разто...

  • Миди "Сен-Жак" на жар с масло с кървавица, ябълки и лешнициРецепти
    Миди "Сен-Жак" на жар с масло с кървавица, ябълки и лешници

    1. Запалете дървените въглища и когато те се разпалят добре и станат сиви на цвят, са готови за готвене върху тях. 2. Сложете маслото в купа и към него добавете нарязаните на ситно магданоз и копър....

  • Пиле балтиРецепти
    Пиле балти

    1. Нарежете пилешкото месо на парчета по 3 см и ги сложете в купа. Обелете и нарежете скилидките чесън на ситно, поръсете ги с 1 ч.л. сол и го намачкайте на паста. Добавете пастата от чесън към месото...

  • Говежда пържола със сос с уискиРецепти
    Говежда пържола със сос с уиски

    1. Стековете трябва да са със стайна температура. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин и от двете страни. 2. Поставете ги върху силно загрята скара, плоча или грил-тиган. Печете 2 минути, след т...