Начин на приготвяне:

1. Поръсете обилно със сол и черен пипер стековете от двете страни. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. олио в него. Запечатайте месото от всички страни, общо за 2-3 минути. Добавете маслото и щом се разтопи, облейте няколко пъти с него месото. Гответе още 4 минути. Извадете месото в чиния, покрийте го и го оставете да си почине.

2. Деглазирайте тигана с червено вино и балсамов оцет и бульон. Щом алкохолът се изпари, добавете жлеето от касис, звездичките анасон и зърната хвойна. Намалете силата на огъня и гответе 3 минути. След това извадете анасона и хвойната и добавете маслото. Оставете на огъня докато сосът се сгъсти още малко.

3. Нарежете зелето на тънки резени, а главите лук разрежете на половини. Обеленото и сварено цвекло нарежете на парчета. Сипете малко зехтин върху плочата (скарата) и поставете зеленчуците върху нея. Поръсете ги със сол, черен пипер и още зехтин. Печете от двете страни докато получат загар.

4. Запечете на скарата и манголд и дивия чесън заедно със стръковете, докато се свият леко, за около 2 минути. Поръсете със сол и зехтин.

5. В голяма чиния подредете печените на скара червено зеле и червено цвекло. Подредете и листата манголд и див чесън. Нарежете под диагонал еленското месо и го подредете върху зеленчуците. Отделете слоевете на печения лук и ги разпръснете отгоре. Поръсете със сос. Украсете с цветовете на дивия чесън и къпини.

Продукти

  • 3 х 200 г стекове от еленско месо
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 с.л. олио
  • 25 г масло
  • 1/2 червена зелка
  • 2 глави лук шалот
  • 2 големи глави сварено червено цвекло
  • 50 г манголд
  • малка връзка див чесън
  • зехтин

 

За соса:

  • 50 мл червено вино
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 100 мл говежди бульон
  • 1 с.л. желе от касис
  • 3 плодчета хвойна
  • 2 звездички анасон
  • 10 г масло

 

За гарниране:

  • 50 г къпини
  • цветове от див чесън

 

Свързани рецепти