Еленско с червено цвекло и къпини
Рецепта от: Джеймс Мартин
Стекове от еленско месо на тиган, поднесени с винен сос и гарнитура от печено зеле, червено цвекло, листа манголд и див чесън. Истински гурме ястие!
Продукти
- 3 х 200 г стекове от еленско месо
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 с.л. олио
- 25 г масло
- 1/2 червена зелка
- 2 глави лук шалот
- 2 големи глави сварено червено цвекло
- 50 г манголд
- малка връзка див чесън
- зехтин
- За соса:
- 50 мл червено вино
- 1 с.л. балсамов оцет
- 100 мл говежди бульон
- 1 с.л. желе от касис
- 3 плодчета хвойна
- 2 звездички анасон
- 10 г масло
- За гарниране:
- 50 г къпини
- цветове от див чесън
Начин на приготвяне:
- 1. Поръсете обилно със сол и черен пипер стековете от двете страни. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. олио в него. Запечатайте месото от всички страни, общо за 2-3 минути. Добавете маслото и щом се разтопи, облейте няколко пъти с него месото. Гответе още 4 минути. Извадете месото в чиния, покрийте го и го оставете да си почине.
- 2. Деглазирайте тигана с червено вино и балсамов оцет и бульон. Щом алкохолът се изпари, добавете желето от касис, звездичките анасон и зърната хвойна. Намалете силата на огъня и гответе 3 минути. След това извадете анасона и хвойната и добавете маслото. Оставете на огъня докато сосът се сгъсти още малко.
- 3. Нарежете зелето на тънки резени, а главите лук разрежете на половини. Обеленото и сварено цвекло нарежете на парчета. Сипете малко зехтин върху плочата (скарата) и поставете зеленчуците върху нея. Поръсете ги със сол, черен пипер и още зехтин. Печете от двете страни докато получат загар.
- 4. Запечете на скарата и манголд и дивия чесън заедно със стръковете, докато се свият леко, за около 2 минути. Поръсете със сол и зехтин.
- 5. В голяма чиния подредете печените на скара червено зеле и червено цвекло. Подредете и листата манголд и див чесън. Нарежете под диагонал еленското месо и го подредете върху зеленчуците. Отделете слоевете на печения лук и ги разпръснете отгоре. Поръсете със сос. Украсете с цветовете на дивия чесън и къпини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Мишел Ру Джуниър
Печен заек с мащерка
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/