Печено агнешко с къри сос

Тази рецепта за печена агнешка плешка е лесна за приготвяне. Месото се маринова с паста от подправки и кисело мляко за 1 нощ. След това се пече във фурната. Поднася се с топъл ароматен къри сос.

Продукти

  • 2.5 кг агнешка плешка с кост шепа листа къри сол и черен пипер 1 връзка кориандър зехтинЗа маринатата:5 см джинджифил 1 глава чесън 1 глава червен лук 2 зелени люти чушки 50 г фино смлени бадеми щипка смлян кимион 2 с.л. кисело мляко 1 с.л. семена от кафяв или черен синап 1 с.л. бял винен оцет 1 с.л. семена от кафяв или черен синапЗа соса:3 см джинджифил 8 скилидки чесън 1 с.л. семена от кафяв или черен синап 400 мл кокосово мляко 0.5 лимон сок 4 узрели домата сол и черен пипер шепа листа къри

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата сложете обелените глава лук и скилидки чесън в кухненски робот. Добавете обеления корен джинджифил, почистената зелена люта чушка със семките и смлените бадеми. Смелете. Добавете малко зехтин, оцет и кисело мляко. Разбъркайте отново.
  • 2. Поръсете агнешката плешка с бут със сол и черен пипер от двете страни, като ги втривате в кожата. С помощта на острието на нож направете малки разрези с дълбочина 4 см в кожата. Във всеки разрез поставете по 2-3 къри листа.
  • 3. На дъното на дълбока тава разстелете малко от пастата за марината и поставете месото върху нея. Намажете месото с останалата паста по цялата му повръхност. Покрийте месото с прозрачно фолио и го поставете в хладилник най-малко за 2 часа, най-добре за цяла нощ.
  • 4. Отстранете фолиото от месото, сипете малко вода отстрани в тавата, около 200 мл и полейте месото със зехтин. Поставете го в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 минути, докато се образува коричка. След това намалете температурата на 130 градуса и оставете месото да се пече 3-4 часа, докато се отделя напълно свободно от костта.
  • 5. Извадете месото от тавата и го увийте в алуминиево фолио. Оставете го да почине 15 минути. Излейте мазнината от тавата в бурканче и я запазете за друго готвене.
  • 6. Поставете тавата с остатъка от маринатата в нея върху котлон. Добавете синапените семена и листата къри за минута. След това добавете нарязаните на ситно лук, чесън, джинджифил и люта чушка. Гответе до омекване, около 2-3 минути. Добавете нарязаните на едро домати и излейте кокосовото мляко. Разбъркайте и оставете соса да заври. Накрая овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
  • 7. Сипете соса на дъното на голяма чиния. В него поставете цялата агнешка плешка. Поръсете с листа кориандър и зехтин. Сервирайте със сварен ориз басмати, зелена салата и притоплен индийски хляб - чапати и пападом.
  • За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Свързани рецепти

Виж всички