Тази рецепта за странджанки и бърза лютеница е подходяща както за обяд, така и за вечеря. Подберете качествена кайма за странджанките или  печените сандвичи с кайма. Лютеницата можете да приготвите с печени чушки от буркан, стига да няма оцет в тях.

Продукти

  • 1 бял хляб с квас и дебела кора
  • 600 г кайма смес (400 г свинска плешка и 200 г телешки врат)
  • 1/2 ч.л. кимион
  • меко масло за намазване
  • сол и черен пипер на вкус
  • За лютеницата:
  • 1 буркан печени червени чушки (без оцет)
  • 200 г пасирани домати от консерва
  • 1 скилидка чесън
  • 40 мл олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1/4 ч.л. кимион
  • сол на вкус
  • зелена салата за сервиране

Начин на приготвяне:

  • 1. Разбъркайте каймата със сол, черен пипер и кимиона. Ако е нужно, налейте 50 мл студена вода. Приберете в хладилник за 30 минути.
  • 2. За лютеницата в касерола загрейте олио и запържете за кратко стрития на паста чесън. Добавете накълцаните на ситно червени чушки. Налейте доматите, прибавете захарта, кимиона и сол на вкус. Гответе на слаб огън, докато сместа се сгъсти.
  • 3. Нарежете хляба на филийки с дебелина около 2 см и по желание ги намажете с масло. След това ги намажете хубаво с кайма, като притискате с мокри пръсти или с вилица.
  • 4. Загрейте грил тиган и печете филийките на него като започнете от страната, на която има кайма. Обърнете и от другата страна за кратко. Сервирайте странджанките с топла лютеница и накъсана салата.

Свързани рецепти

Виж всички