Странджанки с бърза лютеница
Рецепта от: Стоян и Лора
Тази рецепта за странджанки и бърза лютеница е подходяща както за обяд, така и за вечеря. Подберете качествена кайма за странджанките или печените сандвичи с кайма. Лютеницата можете да приготвите с печени чушки от буркан, стига да няма оцет в тях.
Продукти
- 1 бял хляб с квас и дебела кора
- 600 г кайма смес (400 г свинска плешка и 200 г телешки врат)
- 1/2 ч.л. кимион
- меко масло за намазване
- сол и черен пипер на вкус
- За лютеницата:
- 1 буркан печени червени чушки (без оцет)
- 200 г пасирани домати от консерва
- 1 скилидка чесън
- 40 мл олио
- 1 ч.л. захар
- 1/4 ч.л. кимион
- сол на вкус
- зелена салата за сервиране
Начин на приготвяне:
- 1. Разбъркайте каймата със сол, черен пипер и кимиона. Ако е нужно, налейте 50 мл студена вода. Приберете в хладилник за 30 минути.
- 2. За лютеницата в касерола загрейте олио и запържете за кратко стрития на паста чесън. Добавете накълцаните на ситно червени чушки. Налейте доматите, прибавете захарта, кимиона и сол на вкус. Гответе на слаб огън, докато сместа се сгъсти.
- 3. Нарежете хляба на филийки с дебелина около 2 см и по желание ги намажете с масло. След това ги намажете хубаво с кайма, като притискате с мокри пръсти или с вилица.
- 4. Загрейте грил тиган и печете филийките на него като започнете от страната, на която има кайма. Обърнете и от другата страна за кратко. Сервирайте странджанките с топла лютеница и накъсана салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Печено агнешко с къри сос
Рецепти Джейми Оливър
Сицилиански кюфтета със сос "Норма" и полента
Рецепти Стоян и Лора
Заек „Пащицада“
Рецепти Том Керидж
Сандвич с кюфтенца в доматен сос и пушена моцарела
Рецепти Джейми Оливър
Неделно печено агнешко
Рецепти Джейми Оливър
Мароканска бастия
Рецепти Лука Чиано
Панирани пълнени маслини
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко