Това е рецепта от хърватската кухня, за която се изискват повече кулинарни умения. Обезкостеният заек се навива на руло и се увива в бекон. Задушава се в тенджера заедно със зеленчуци и сини сливи. Поднася се с печени картофи и сос.

Продукти

  • 1 заек
  • 150 г бекон
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка стеблена целина
  • 2 моркова
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2–3 с.л. червен винен оцет
  • 200 мл десертно вино
  • 300 мл пилешки бульон
  • 60 мл зехтин
  • 100 г сушени сини сливи
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 2 карамфилчета
  • 1/2 ч.л. захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гарниране:
  • 1 кг картофи
  • 4 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Обезкостете заека с помощта на остър и тънък нож. Трябва да остане цяло парче. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 2. Нарежете бекона на тънки ленти и ги поставете върху месото. Завийте стегнато руло и го завържете. Овкусете със сол и черен пипер и отвън.
  • 3. Нарежете лука и чесъна на ситно, целината на малки кубчета, а морковите на шайби.
  • 4. Загрейте половината от зехтина и в него запържете месото до златисто. Извадете го.
  • 5. Налейте останалия зехтин и запържете зеленчуците. Добавете доматеното пюре и го запържете.
  • 6. Деглазирайте с оцета. Налейте виното, сипете и захарта. Когато алкохолът леко се изпари, налейте бульона и добавете сливите. Овкусете със сол, пипер, карамфила и индийското орехче.
  • 7. Върнете месото, похлупете и гответе час–час и половина на слаб огън. Извадете месото да почине.
  • 8. Обелете и нарежете картофите на едро. Сварете ги в подсолена вода. След това ги изсипете в тава, залейте със зехтина и запечете в загрята на 180 градуса фурната до златисто – 30 минути.
  • 9. Отстранете конеца от рулото, нарежете месото и сервирайте всяка порция с печени картофи и сос.

Свързани рецепти

Виж всички