Заек „Пащицада“
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта от хърватската кухня, за която се изискват повече кулинарни умения. Обезкостеният заек се навива на руло и се увива в бекон. Задушава се в тенджера заедно със зеленчуци и сини сливи. Поднася се с печени картофи и сос.
Продукти
- 1 заек
- 150 г бекон
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка стеблена целина
- 2 моркова
- 2 с.л. доматено пюре
- 2–3 с.л. червен винен оцет
- 200 мл десертно вино
- 300 мл пилешки бульон
- 60 мл зехтин
- 100 г сушени сини сливи
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 2 карамфилчета
- 1/2 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
- За гарниране:
- 1 кг картофи
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Обезкостете заека с помощта на остър и тънък нож. Трябва да остане цяло парче. Овкусете със сол и черен пипер.
- 2. Нарежете бекона на тънки ленти и ги поставете върху месото. Завийте стегнато руло и го завържете. Овкусете със сол и черен пипер и отвън.
- 3. Нарежете лука и чесъна на ситно, целината на малки кубчета, а морковите на шайби.
- 4. Загрейте половината от зехтина и в него запържете месото до златисто. Извадете го.
- 5. Налейте останалия зехтин и запържете зеленчуците. Добавете доматеното пюре и го запържете.
- 6. Деглазирайте с оцета. Налейте виното, сипете и захарта. Когато алкохолът леко се изпари, налейте бульона и добавете сливите. Овкусете със сол, пипер, карамфила и индийското орехче.
- 7. Върнете месото, похлупете и гответе час–час и половина на слаб огън. Извадете месото да почине.
- 8. Обелете и нарежете картофите на едро. Сварете ги в подсолена вода. След това ги изсипете в тава, залейте със зехтина и запечете в загрята на 180 градуса фурната до златисто – 30 минути.
- 9. Отстранете конеца от рулото, нарежете месото и сервирайте всяка порция с печени картофи и сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Том Керидж
Сандвич с кюфтенца в доматен сос и пушена моцарела
Рецепти Стоян и Лора
Странджанки с бърза лютеница
Рецепти Лука Чиано
Панирани пълнени маслини
Рецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки