Мароканска бастия
Рецепта от: Джейми Оливър
Бастия е вид африканска баница. Пълнежът на мароканската бастия е от арабски кус-кус, печено агнешко месо и стафиди.
Продукти
- 100 г арабски кус-кус
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 60 г стафиди
- зехтин
- 1 ч.л. куркума
- 0.5 ч.л. семена кимион
- 70 г сирене фета
- 4 листа фини точени кори
- 1 с.л. филирани бадеми
- 1 ч.л. сусам
- 1 с.л. пудра захар
- 0.5 ч.л. канела
- 4 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. хариса
- 250 г печено агнешко месо
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете кускуса в купа и го залейте с вряла вода. Добавете щипка сол и покрийте купата. Оставете за 10 минути да набъбне.
- 2. В тиган сипете 2 с.л. зехтин и запържете куркумата и семената кимион за 10 секунди. След това добавете нарязаните на ситно лук и чесън. гответе 15 минути, като разбърквате от време на време, до карамелизиране.
- 3. Накъсайте или нарежете печеното агнешко месо на ситно. Добавете месото и стафидите в тигана. Начупете и сиренето. Разбъркайте. Накрая добавете и набъбналия кускус. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.
- 4. Разрежете корите на две по дължина. в единия край на всяка кора сипете от пълнежа. Завийте като пакет, на руло.
- 5. Поставете баничките в тавичка. Намажете ги със зехтин. Поръсете ги с филирани бадеми, сусам, малко пудра захар и канела. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
- 6. За соса смесете паста хариса с малко зехтин и разбъркайте. В купичка сипете киселото мляко. Върху него сипете сместа от хариса и зехтин. Разбъркайте много леко, колкото да се смесят съставките.
- 7. Поднесете мароканска бастия с пикантен сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Печено агнешко с къри сос
Рецепти Джейми Оливър
Сицилиански кюфтета със сос "Норма" и полента
Рецепти Стоян и Лора
Заек „Пащицада“
Рецепти Том Керидж
Сандвич с кюфтенца в доматен сос и пушена моцарела
Рецепти Джейми Оливър
Неделно печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Странджанки с бърза лютеница
Рецепти Лука Чиано
Панирани пълнени маслини
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко