Мароканска бастия

Бастия е вид африканска баница. Пълнежът на мароканската бастия е от арабски кус-кус, печено агнешко месо и стафиди.

Продукти

  • 100 г арабски кус-кус
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 60 г стафиди
  • зехтин
  • 1 ч.л. куркума
  • 0.5 ч.л. семена кимион
  • 70 г сирене фета
  • 4 листа фини точени кори
  • 1 с.л. филирани бадеми
  • 1 ч.л. сусам
  • 1 с.л. пудра захар
  • 0.5 ч.л. канела
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. хариса
  • 250 г печено агнешко месо

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете кускуса в купа и го залейте с вряла вода. Добавете щипка сол и покрийте купата. Оставете за 10 минути да набъбне.
  • 2. В тиган сипете 2 с.л. зехтин и запържете куркумата и семената кимион за 10 секунди. След това добавете нарязаните на ситно лук и чесън. гответе 15 минути, като разбърквате от време на време, до карамелизиране.
  • 3. Накъсайте или нарежете печеното агнешко месо на ситно. Добавете месото и стафидите в тигана. Начупете и сиренето. Разбъркайте. Накрая добавете и набъбналия кускус. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.
  • 4. Разрежете корите на две по дължина. в единия край на всяка кора сипете от пълнежа. Завийте като пакет, на руло.
  • 5. Поставете баничките в тавичка. Намажете ги със зехтин. Поръсете ги с филирани бадеми, сусам, малко пудра захар и канела. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
  • 6. За соса смесете паста хариса с малко зехтин и разбъркайте. В купичка сипете киселото мляко. Върху него сипете сместа от хариса и зехтин. Разбъркайте много леко, колкото да се смесят съставките.
  • 7. Поднесете мароканска бастия с пикантен сос.

Свързани рецепти

Виж всички