За тази рецепта първо се приготвя плънката от задушени зеленчуци и два вида кайма. След това зелените маслини се пълнят и се овалват в брашно, яйце и хлебни трохи преди да се изпържат.

Продукти

  • 18-20 зелени маслини „Мамут“ (без костилки)
  • 60 мл зехтин екстра върджин
  • 30 г морков
  • 30 г лук
  • 30 г селъри
  • 40 г телешка кайма
  • 40 г свинска кайма
  • 40 г пилешка кайма
  • ½ ч.ч. бяло вино
  • ½ лимон, настъргана кора
  • ¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1 филия бял хляб
  • 25 г настърган пармезан
  • 3 яйца
  • 50 г брашно
  • 150 г хлебни трохи (галета)
  • 500 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

  • 1. В тиган загрейте зехтина и в него запържете нарязаните на много ситно лук, морков и селъри с щипка сол, за около 5 минути. Добавете двата вида кайма и я запържете, като я раделяте на песъчинки, отново за 5 минути. Добавете бялото вино и оставете то да се изпари за 2-3 минути.
  • 2. Изрежете кората на филията хляб и го накъсайте на парченца в голяма купа. Върху хляба изсипете сместа със запържената кайма. Добавете настърган пармезан и 1 яйце. Овкусете с индийско орехче и фино настъргана лимонова кора. Пасирайте леко сместа с пасатор, докато стане гладка. Поставете в хладилник за 30 минути.
  • 3. Разрежете всяка маслина от едната страна, по дължина и напълнете с част от охладената плънка.
  • 4. За панировката в една чиния сипете брашно, във втора – разбийте двете яйца с малко прясно мляко и щипка сол, а в трета сипете галета. Оваляйте пълнените маслини първо в брашно, след това в яйца и накрая в галета.
  • 5. Сипете поне 4 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Пържете маслините по 10 наведнъж, по 5-6 минути.

Свързани рецепти

Виж всички