Това са хрупкави пържени късчета тесто, поръсени с пудра захар. Тестото за тези "ушички" се замесва лесно и е без набухвател. 

Продукти

  • 250 г брашно
  • 80 г захар
  • 2 с.л. разтопено масло
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • ½ с.л. портокалова вода
  • щипка сол
  • олио за пържене
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа пресейте брашното и добавете яйцето, охладеното разтопено масло и портокаловата вода (или портокалова есенция). Добавете щипка сол и разбъркайте с пръсти докато се образува тесто. Ако е необходимо, добавете малко студена вода.
  • 2. Извадете тестото върху набрашнен дървен плот и го омесете с натиск, докато стане еластично. Поставете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 1 час.
  • 3. Откъснете парче от тестото и го разточете върху набрашнен плот с дебелина 2 мм. С помощта на нож за пица нарежете на ленти (с приблизителни размери 4х8 см). Направете прорези във всяка лента с помощта на нож.
  • 4. Загрейте 3 пръста олио в дълбок тиган до 180 градуса. Пържете лентите тесто на порции, докато се надигнат и станат златисти. Обърнете и пържете до златисто и от другата страна. Извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  • 5. Поръсете топлите лентички тесто с пудра захар. Поднесете с плодово сладко.

Свързани рецепти

Виж всички