Мексиканско зеленчуково чили
Рецепта от: Джейми Оливър

1. В блендер сложете обеления лук, червената люта чушка, сушена люта чушка анчо, стъблата кориандър и пасирания чесън. Овкусете с червен пипер и канела. Пасирайте.
2. Сипете 2 с.л. зехтин в добре загрят тиган и изсипете смляната смес. Почистете от семките и нарежете на едри кубчета двете чушки. Добавете ги в тигана.
3. Прецедете нахута и черния боб, и добавете и тях. Овкусете със сол и черен пипер, и излейте пасираните домати. Разбъркайте, захлупете съда и оставете чилито да ври 4 минути.
4. Махнете капака и оставете ястието още 2 минути, да се посгъсти. Сипете предварително сварен див ориз /вари се 35-40 минути в много вода, след което се прецежда/ по средата на чилито и захлупете за 2 минути.
5. Нарежете на тънки ивички царевичните тортили и ги разпръснете върху плоска тавичка. Запечете ги във фурна на 200 градуса за 2-3 минути, дакото станата хрупкави.
6. Разрежете марулята на четвъртини, по дължина и ги подредете върху тортилените лентички. Нарежете краставицата на лентички и разпръснете и тях. Издълбайте с малка лъжичка 3/4 ог авокадото и разпръснете топчетата.
7. За дресинга сложете във висок съд четвъртинката авокадо, по-голямата част от листата кориандър, 3 с.л. кисело мляко и сока на два лайма. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте. Непосредствено преди поднасяне залейте салатата с дресинга. Поръсете с малко чери доматчета и нарязана на ситно половин люта чушка, по желание.
8. Поставете съда със зеленчуковото чили направо върху дървена дъска заедно със салатата. Сипете 2-3 с.л. кисело мляко върху чилито, за контраст на вкусовете.
Продукти
- За чилито:
- 1 глава червен лук
- 0.5 червена люта чушка
- 2 скилидки чесън
- 1 сушена люта чушка анчо
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- щипка канела
- 1 връзка кориандър
- стъбла
- 2 с.л. зехтин
- 400 г черен боб от консерва
- 400 г нахут от консерва
- 700 мл пасирани домати
- сол и черен пипер
- 200 г сварен див ориз
- За салатата:
- 4 царевични тортили
- 1 връзка кориандър
- листа
- 1 авокадо
- 1 краставица
- 1 маруля
- сол и черен пипер
- 2 лайма
- сок
- 3 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет