Мексиканско зеленчуково чили

Мексиканско зеленчуково чили

Начин на приготвяне:

1. В блендер сложете обеления лук, червената люта чушка, сушена люта чушка анчо, стъблата кориандър и пасирания чесън. Овкусете с червен пипер и канела. Пасирайте.
2. Сипете 2 с.л. зехтин в добре загрят тиган и изсипете смляната смес. Почистете от семките и нарежете на едри кубчета двете чушки. Добавете ги в тигана.
3. Прецедете нахута и черния боб, и добавете и тях. Овкусете със сол и черен пипер, и излейте пасираните домати. Разбъркайте, захлупете съда и оставете чилито да ври 4 минути.
4. Махнете капака и оставете ястието още 2 минути, да се посгъсти. Сипете предварително сварен див ориз /вари се 35-40 минути в много вода, след което се прецежда/ по средата на чилито и захлупете за 2 минути.
5. Нарежете на тънки ивички царевичните тортили и ги разпръснете върху плоска тавичка. Запечете ги във фурна на 200 градуса за 2-3 минути, дакото станата хрупкави.
6. Разрежете марулята на четвъртини, по дължина и ги подредете върху тортилените лентички. Нарежете краставицата на лентички и разпръснете и тях. Издълбайте с малка лъжичка 3/4 ог авокадото и разпръснете топчетата.
7. За дресинга сложете във висок съд четвъртинката авокадо, по-голямата част от листата кориандър, 3 с.л. кисело мляко и сока на два лайма. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте. Непосредствено преди поднасяне залейте салатата с дресинга. Поръсете с малко чери доматчета и нарязана на ситно половин люта чушка, по желание.
8. Поставете съда със зеленчуковото чили направо върху дървена дъска заедно със салатата. Сипете 2-3 с.л. кисело мляко върху чилито, за контраст на вкусовете.

 
За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За чилито:

  • 1 глава червен лук
  • 0.5 червена люта чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 сушена люта чушка анчо
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • щипка канела
  • 1 връзка кориандър
  • стъбла
  • 2 с.л. зехтин
  • 400 г черен боб от консерва
  • 400 г нахут от консерва
  • 700 мл пасирани домати
  • сол и черен пипер
  • 200 г сварен див ориз

За салатата:

  • 4 царевични тортили
  • 1 връзка кориандър
  • листа
  • 1 авокадо
  • 1 краставица
  • 1 маруля
  • сол и черен пипер
  • 2 лайма
  • сок
  • 3 с.л. кисело мляко

Свързани рецепти