Кюфтетата с доматен сос са класическо българско ястие. Сместа за кюфтетата се олекотява чрез използването на мек хляб и кисело мляко, а кадифеният доматен сос допълва вкуса им.

1. Разрежете небеления шалот на две половини и го поставете в тавичка с люспите нагоре. По същия начин поставете и главата жълт лук, арпаджика и главата чесън. Добавете чери доматчетата и изрязаните кори на филиите хляб. Поръсете със сол, черен пипер, кафява захар, трюфелово олио и балсамов оцет. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

2. За доматения сос сипете в дълбок съд 3-4 с.л. олио и запържете в него обелените цели скилидки чесън и нарязания на ситно лук. Настържете моркова, чушката нарежете на ивички. Разрежете и няколко чери доматчета на половинки и добавете зеленчуците в съда. Добавете захарта и подправките. Щом зеленчуците поомекнат, добавете доматите и дафиновия лист. Оставете соса да къкри в продължение на 15-20 минути. Отстранете дафиновия лист и пасирайте соса до гладкост.

3. За сместа за кюфтетата в доматен сос начупете вътрешността на филиите хляб в голяма купа. Добавете киселото мляко и подправките. Овкусете с по 0.5 ч.л. сол, черен пипер, червен пипер и джоджен. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути. След това добавете каймата и жълтъка. Разбъркайте добре. Добавете малиновия оцет, горчицата и по щипка червен пипер, лют червен пипер, бял пипер и джоджен. Омесете добре каймата с ръце. В чиния сипете малко брашно. Оформете кюфтенца от сместа с кайма и ги оваляйте в брашно.

4. Загрейте 2 пръста олио в дълбок съд. Пържете кюфтенцата на порции, по 2 минути от всяка страна. Изпържените кюфтенца поставете в съда с пасирания доматен сос. Полейте пържените кюфтета с доматен сос и гответе на слаб огън 5-10 минути, под капак.

5. В горещото олио от кюфтенцата изпържете репичките с листа за 1 минута. Извадете ги и ги посолете със сол и бял пипер.

6. За кашкаваления сос разтопете маслото на умерен огън и добавете брашното. Бъркайте енергично в продължение на 2-3 минути. Добавете млякото при непрекъснато бъркане. Добавете горчицата и разбъркайте. Добавете предварително настъргания кашкавал. Бъркайте докато той се разтопи. Накрая овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.

7. За балканското песто сложете във висок съд ситно нарязания магданоз и олиото. Овкусете със сол и черен пипер. Разбийте с пасатор.

8. Сервирайте няколко кюфтета в доматен сос. Между тях подредете печен лук, чесън, чери доматчета и корички хляб. Шприцовайте и топки от кашкаваления сос. Поръсете с балканско песто.

кюфтета с доматен сос

кюфтета в доматен сос

пържени кюфтета с доматен сос

Продукти

  • 3 глави лук шалот
  • 1 глава лук
  • 3 бр. арпаджик
  • 1 глава чесън
  • 5 чери доматчета
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. трюфелово олио
  • 1 ч.л. балсамов оцет
  • 3 филии хляб
  • кора
  • За кашкаваления сос:
  • 50 г масло
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 100 г кашкавал
  • сол и черен пипер
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • За доматения сос:
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 0.5 чушка
  • 4 чери доматчета
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • щипка кафява захар
  • щипка канела
  • щипка смлян кимион
  • щипка смлян кориандър
  • 400 г белени домати от консерва
  • олио
  • сол и черен пипер
  • За кюфтенцата:
  • 300 г кайма смес
  • 3 филии хляб
  • вътрешност
  • 100 г кисело мляко
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. черен пипер
  • 0.5 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 жълтък
  • 1 ч.л. горчица
  • 0.5 ч.л. малинов оцет
  • щипка лют червен пипер
  • За балканското песто:
  • 1 връзка магданоз
  • 50 мл босилеково олио
  • сол и черен пипер
  • За украса:
  • 10 бейби репички

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички