Кюфтета с доматен сос
Рецепта от: Божана Кацарова
Кюфтетата с доматен сос са класическо българско ястие. Сместа за кюфтетата се олекотява чрез използването на мек хляб и кисело мляко, а кадифеният доматен сос допълва вкуса им.
1. Разрежете небеления шалот на две половини и го поставете в тавичка с люспите нагоре. По същия начин поставете и главата жълт лук, арпаджика и главата чесън. Добавете чери доматчетата и изрязаните кори на филиите хляб. Поръсете със сол, черен пипер, кафява захар, трюфелово олио и балсамов оцет. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
2. За доматения сос сипете в дълбок съд 3-4 с.л. олио и запържете в него обелените цели скилидки чесън и нарязания на ситно лук. Настържете моркова, чушката нарежете на ивички. Разрежете и няколко чери доматчета на половинки и добавете зеленчуците в съда. Добавете захарта и подправките. Щом зеленчуците поомекнат, добавете доматите и дафиновия лист. Оставете соса да къкри в продължение на 15-20 минути. Отстранете дафиновия лист и пасирайте соса до гладкост.
3. За сместа за кюфтетата в доматен сос начупете вътрешността на филиите хляб в голяма купа. Добавете киселото мляко и подправките. Овкусете с по 0.5 ч.л. сол, черен пипер, червен пипер и джоджен. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути. След това добавете каймата и жълтъка. Разбъркайте добре. Добавете малиновия оцет, горчицата и по щипка червен пипер, лют червен пипер, бял пипер и джоджен. Омесете добре каймата с ръце. В чиния сипете малко брашно. Оформете кюфтенца от сместа с кайма и ги оваляйте в брашно.
4. Загрейте 2 пръста олио в дълбок съд. Пържете кюфтенцата на порции, по 2 минути от всяка страна. Изпържените кюфтенца поставете в съда с пасирания доматен сос. Полейте пържените кюфтета с доматен сос и гответе на слаб огън 5-10 минути, под капак.
5. В горещото олио от кюфтенцата изпържете репичките с листа за 1 минута. Извадете ги и ги посолете със сол и бял пипер.
6. За кашкаваления сос разтопете маслото на умерен огън и добавете брашното. Бъркайте енергично в продължение на 2-3 минути. Добавете млякото при непрекъснато бъркане. Добавете горчицата и разбъркайте. Добавете предварително настъргания кашкавал. Бъркайте докато той се разтопи. Накрая овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.
7. За балканското песто сложете във висок съд ситно нарязания магданоз и олиото. Овкусете със сол и черен пипер. Разбийте с пасатор.
8. Сервирайте няколко кюфтета в доматен сос. Между тях подредете печен лук, чесън, чери доматчета и корички хляб. Шприцовайте и топки от кашкаваления сос. Поръсете с балканско песто.
Продукти
- 3 глави лук шалот
- 1 глава лук
- 3 бр. арпаджик
- 1 глава чесън
- 5 чери доматчета
- сол и черен пипер
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. трюфелово олио
- 1 ч.л. балсамов оцет
- 3 филии хляб
- кора
- За кашкаваления сос:
- 50 г масло
- 1 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 1 ч.л. горчица
- 100 г кашкавал
- сол и черен пипер
- щипка прясно настъргано индийско орехче
- За доматения сос:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 0.5 чушка
- 4 чери доматчета
- 2 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- щипка кафява захар
- щипка канела
- щипка смлян кимион
- щипка смлян кориандър
- 400 г белени домати от консерва
- олио
- сол и черен пипер
- За кюфтенцата:
- 300 г кайма смес
- 3 филии хляб
- вътрешност
- 100 г кисело мляко
- 0.5 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. черен пипер
- 0.5 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 жълтък
- 1 ч.л. горчица
- 0.5 ч.л. малинов оцет
- щипка лют червен пипер
- За балканското песто:
- 1 връзка магданоз
- 50 мл босилеково олио
- сол и черен пипер
- За украса:
- 10 бейби репички
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне