Тези малки козуначета са пълни с пухкав крем от крем-сирене и са идеални както за закуска, така и за празнична вечеря.

Продукти

  • 500 г брашно за козунак
  • 150 г захар (+за поръсване)
  • 100 г краве масло (със стайна температура)
  • 200 мл прясно мляко (топло)
  • 2 яйца (L размер, на стайна температура)
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 пакетче лимонови корички
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 есенция ром
  • За намазване:
  • 1 яйце
  • прясно мляко
  • За крема:
  • 350 г крем сирене
  • 100 г захар
  • 1 пакетче лимонови корички

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа смесете захарта, ваниловата захар и яйцата. Разбийте до побеляване.
  • 2. В друга купа разбъркайте брашното с маята. Оформете кладенче, налейте яйчената смес и разтопеното масло.
  • 3. Прибавете есенцията ром, лимоновите корички и млякото. Разбъркайте добре с шпатула, а след това и с приставката за тесто на миксера. Трябва да се получи гладко и еластично тесто. Ако е нужно, добавете още 1–2 щипки брашно. Малко по малко добавяйте мекото масло и разбърквайте. Сложете в чиста купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса.
  • 4. Разделете втасалото тесто на 36 малки топки. Оформете фитили, сплетете ги три по три и ги завийте като охлюв.
  • 5. Сложете във форма за мъфини, в дупките на която са поставени хартиени формички за мъфини. Оставете да втасат повторно.
  • 6. Намажете с разбитото с малко мляко яйце. Поръсете със захар и печете на 170 градуса до готовност – около 20–23 минути.
  • 7. Сиренето разбийте със захарта и лимоновите корички с миксер.
  • 8. Разрежете капачета от охладените мъфини, шприцовайте от крема и затворете с капачетата.

Свързани рецепти

Виж всички