Кокосови гофрети

Кокосови гофрети с кокосова захар, кокосово мляко и зехтин, поднесени с богати топинги - един с ананас и един с пъпеш и манго и кокосово кисело мляко. Богата здравословна закуска за лятото!

Продукти

  • За гофретите:
  • 300 г брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.ч. морска сол
  • 35 г кокосова захар
  • 2 яйца
  • 500 мл кокосово мляко
  • 125 мл зехтин екстра върджин
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 шушулка ванилия
  • За топинга с ананас:
  • 340 г белен ананас
  • 250 мл тъмен ром
  • 1 с.л. кокосова захар
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 2 стръка мащерка
  • 2 с.л. кокосови стърготини
  • За топинга с пъпеш и манго:
  • 1/2 пъпеш
  • 1/2 манго
  • 70 г печени ядки шамфъстък
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 2 с.л. мед
  • 1 портокал, сок
  • кокосово кисело мляко

Начин на приготвяне:

  • 1. За гофретите сипете сухите съставки в голяма купа - брашното, бакпулвера, солта, фина настърганата лимонова кора, кокосовата захар и кокосови стърготини. Разбъркайте.
  • 2. Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте заедно с кокосовото мляко и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оформете кладенче в сухите съставки и добавете течните. Разбъркайте до хомогенност.
  • 3. Разбийте белтъците до половин плътност. Добавете ги на два пъти към тестото, като разбърквате внимателно след всяка, с помощта на шпатула. накрая добавете зехтина и разбъркайте.
  • 4. Загрейте гофретник. Намажете отвътре със зехтин и изсипете от сместа. Затворете и печете 10 минути.
  • 5. За топинга с ананас обелете и нарежете ананаса на парченца. Запечете ги в загрят тиган от двете страни, до омекване. В купа смесете рома, кокосовата захар, фино настъргания джинджифил, листенцата мащерка и кокосовите стърготини. разбъркайте. Залейте запечения ананас със сместа и гответе 2 минути.
  • 6. За другия топинг обелете пъпеша и го нарежете на много тънки резени. Издълбайте мангото и го нарежете също на много тънки резени. Сложете плодовете в купа. Накъсайте листата мента, добавете меда, фина настърганата лимонова кора, портокаловия сок и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте добре.
  • 7. Върху гофретите сложете 1 ч.л. кокосово кисело мляко и гарнирайте със салатата от пъпеш, манго и мента. Други гофрети гарнирайте с топинга от карамелизиран ананас и ром.

Свързани рецепти

Виж всички