Кокосови гофрети
Рецепта от: Гай Търланд

Кокосови гофрети с кокосова захар, кокосово мляко и зехтин, поднесени с богати топинги - един с ананас и един с пъпеш и манго и кокосово кисело мляко. Богата здравословна закуска за лятото!
Продукти
- За гофретите:
- 300 г брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1/4 ч.ч. морска сол
- 35 г кокосова захар
- 2 яйца
- 500 мл кокосово мляко
- 125 мл зехтин екстра върджин
- 1 лимон, настъргана кора
- 1 шушулка ванилия
- За топинга с ананас:
- 340 г белен ананас
- 250 мл тъмен ром
- 1 с.л. кокосова захар
- 1 ч.л. настърган джинджифил
- 2 стръка мащерка
- 2 с.л. кокосови стърготини
- За топинга с пъпеш и манго:
- 1/2 пъпеш
- 1/2 манго
- 70 г печени ядки шамфъстък
- 1 лимон, настъргана кора
- 2 с.л. мед
- 1 портокал, сок
- кокосово кисело мляко
Начин на приготвяне:
- 1. За гофретите сипете сухите съставки в голяма купа - брашното, бакпулвера, солта, фина настърганата лимонова кора, кокосовата захар и кокосови стърготини. Разбъркайте.
- 2. Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте заедно с кокосовото мляко и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оформете кладенче в сухите съставки и добавете течните. Разбъркайте до хомогенност.
- 3. Разбийте белтъците до половин плътност. Добавете ги на два пъти към тестото, като разбърквате внимателно след всяка, с помощта на шпатула. накрая добавете зехтина и разбъркайте.
- 4. Загрейте гофретник. Намажете отвътре със зехтин и изсипете от сместа. Затворете и печете 10 минути.
- 5. За топинга с ананас обелете и нарежете ананаса на парченца. Запечете ги в загрят тиган от двете страни, до омекване. В купа смесете рома, кокосовата захар, фино настъргания джинджифил, листенцата мащерка и кокосовите стърготини. разбъркайте. Залейте запечения ананас със сместа и гответе 2 минути.
- 6. За другия топинг обелете пъпеша и го нарежете на много тънки резени. Издълбайте мангото и го нарежете също на много тънки резени. Сложете плодовете в купа. Накъсайте листата мента, добавете меда, фина настърганата лимонова кора, портокаловия сок и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте добре.
- 7. Върху гофретите сложете 1 ч.л. кокосово кисело мляко и гарнирайте със салатата от пъпеш, манго и мента. Други гофрети гарнирайте с топинга от карамелизиран ананас и ром.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Лука Чиано
Поширани круши с мус от пармезан