1. Обелете и нарежете на ситно главата лук. Смачкайте небелената скилидка чесън.

2. Нарежете панчетата на малки кубчета и ги запържете в тенджера със загрят зехтин заедно със скилидката чесън. Щом станат златисти, добавете нарязания лук, стръкчетата мащерка и щипка сол. разбъркайте за 1-2 минути. Добавете предварително прецеден и измит нахут. Изсипете пасираните домати и водата. Пуснете коричката пармезан и добавете сол на вкус. Щом сместа заври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 30-40 минути, докато сосът се редуцира частично.

3. Стиснете с ръце папапарделе, за да се начупят на по-малки парченца. Добавете ги в доматения сос и добавете вряла вода, за да се свари пастата. Добавете щипка сол и варете 3-5 минути на умерен огън, докато пастата стане "ал денте".

4. Изключете котлона и добавете предварително отделените от дръжките листа на черното зеле, нарязани на едро. Захлупете и оставете те да се задушат и омекнат от остатъчната топлина.

5. Сервирайте яхнията с нахут, паста и черно зеле в купички, поръсена с фино настъргано пекорино, черен пипер и малко зехтин.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 100 г пушена панчета или бекон
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 2 х 400 г консерви нахут
  • 1 коричка от пармезан
  • 500 мл домати пасата
  • 500 мл вода
  • сол
  • 1 връзка черно тосканско зеле или кейл
  • 200 г папарделе

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички