Начин на приготвяне:

  1. Обелете червеното цвекло и го нарежете на кубчета, сложете го в касерола, налейте около 200 мл вода, 20 мл зехтин и посолете. Гответе под капак, докато омекне.
  2. Отцедете нахута, заделете малка част от зърната за гарниране. Настържете кора от лайма.
  3. В купата на блендер накъсайте листата мента, прибавете кората от лайм, нарязаната скилидка чесън,  сока от лайма, нахута, сусамовия тахан, около 50 мл зехтин, кимиона, сол и черен пипер на вкус. Смелете всичко добре,  добавете цвеклото, заедно с 1-2 с.л. от водата от варенето, за да се смели по-лесно хумусът и да стане по-гладък.
  4. Запечете тиквените семки на сух тиган. Охладете.
  5. Сервирайте охладения хумус в дълбока чиния. Гарнирайте със зрънца нахут, тиквени семки. Полейте с останалия студено пресован зехтин и украсете с листенца свежа мента.

Съвет:

Поднесете хумуса с филийки препечен хляб.

Продукти

  • 1 глава червено цвекло
  • 1 буркан нахут
  • 1 лайм
  • 1 стрък мента
  • 1 скилидка чесън
  •  2 с.л. сусамов тахан
  • 1 щипка кимион
  • 100 мл студено пресован зехтин
  • 50 г белени сурови тиквени семки
  • сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти