Гръцка мусака
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Обелете патладжаните така че да станат на ленти, като зебра. Нарежете ги по дължина и ги посолете, оставете ги за 10 минути. Измийте и подсушете. Сложете в тава и намажете със зехтин. Изпечете в загрята на 180 градуса за 20 минути.
2. Тиквичките нарежете по дължина и сложете в тава, намажете със зехтин и посолете. Изпечете заедно с патладжаните до готовност – 20 минути.
3. За доматения сос накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия зехтин, прибавете каймата и гответе, докато се образуват златистокафяви трохи.
4. Налейте виното, разбъркайте и след около 5 минути сложете канелата, дафиновия лист, доматения концентрат, доматите, ригана, индийското орехче, сол, захарта и пипер. Оставете на котлона 10 минути. Отстранете дафиновия лист и пръчката канела от готовия сос.
5. За бешамела загрейте маслото и в него запържете брашното до златисто. Налейте млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучици. Когато сосът се сгъсти, го свалете от котлона и сложете индийско орехче, жълтъците, половината от настъргания пармезан и посолете.
6. В тава редувайте пластове от патладжани и тиквички и сос с кайма, завършете със зеленчуци. Залейте ги с бешамела и поръсете със заделеното сирене.
7. Печете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Нарежете на парчета и сервирайте.
Съвет: Може да поръсите готовото ястие с пресен риган или магданоз. Най-вкусно е на следващия ден.
Продукти
- 6 патладжана
- 6 тиквички
- зехтин за поливане
- сол на вкус
- За доматения сос:
- 700 г телешка кайма
- 600 г домати на кубчета от консерва
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 150 мл сухо червено вино
- 60 мл зехтин
- 1 пръчка канела
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
- За соса Бешамел:
- 100 г краве масло
- 100 г брашно
- 800 мл прясно мляко (3,6%)
- 100 г сирене Пармезан
- 2 жълтъка
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото