1. Обелете патладжаните така че да станат на ленти, като зебра. Нарежете ги по дължина и ги посолете, оставете ги за 10 минути. Измийте и подсушете. Сложете в тава и намажете със зехтин. Изпечете в загрята на 180 градуса за 20 минути.

2. Тиквичките нарежете по дължина и сложете в тава, намажете със зехтин и посолете. Изпечете заедно с патладжаните до готовност – 20 минути.

3. За доматения сос накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия зехтин, прибавете каймата и гответе, докато се образуват златистокафяви трохи.

4. Налейте виното, разбъркайте и след около 5 минути сложете канелата, дафиновия лист, доматения концентрат, доматите, ригана, индийското орехче, сол, захарта и пипер. Оставете на котлона 10 минути. Отстранете дафиновия лист и пръчката канела от готовия сос.

5. За бешамела загрейте маслото и в него запържете брашното до златисто. Налейте млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучици. Когато сосът се сгъсти, го свалете от котлона и сложете индийско орехче, жълтъците, половината от настъргания пармезан и посолете.

6. В тава редувайте пластове от патладжани и тиквички и сос с кайма, завършете със зеленчуци. Залейте ги с бешамела и поръсете със заделеното сирене.

7. Печете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Нарежете на парчета и сервирайте.

 

Съвет:  Може да поръсите готовото ястие с пресен риган или магданоз. Най-вкусно е на следващия ден.

 

Продукти

  • 6 патладжана
  • 6 тиквички
  • зехтин за поливане
  • сол на вкус
  • За доматения сос:
  • 700 г телешка кайма
  • 600 г домати на кубчета от консерва
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 150 мл сухо червено вино
  • 60 мл зехтин
  • 1 пръчка канела
  • 1 дафинов лист
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса Бешамел:
  • 100 г краве масло
  • 100 г брашно
  • 800 мл прясно мляко (3,6%)
  • 100 г сирене Пармезан
  • 2 жълтъка
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички