Френски ябълков тарт
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър

Този френски тарт се приготвя с бутер тесто. След като се изпече, тартът се залива с фламбиран калвадос и се сервира с крем Шантили.
Продукти
- 200 г бутер тесто
- 2 с.л. ябълково пюре
- 6 ябълки "Грени Смит"
- 2 с.л. захар
- 40 г масло
- 1 жълтък
- За крем шантили:
- 250 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 1 с.л. пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- Допълнително:
- 50 мл калвадос
Начин на приготвяне:
- 1. Разточете тестото на лист с дебелина 3 мм. С помощта на чиния изрежете кръг от него с диаметър 25 см. Поставете кръга тесто в плоска тава и оформете ръб като притискате с пръст. Обърнете тестото наобратно и поставете тавата в хладилник за 10 минути.
- 2. Обелете ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Отстранете сърцевината със семките. Нарежете всяка четвъртина на резени с дебелина 2-3 мм.
- 3. Сипете ябълковото пюре върху тестото и го разпределете на равномерен слой по цялата му повърхност. Върху него подредете резените ябълки, като ги застъпвате. редете в кръг, от външната част към вътрешната. Ще се образува купчина с връх от ябълки.
- 4. Върху ябълките разпределете маслото на малки парченца и поръсете със захар. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.
- 5. За крем шантили разбийте с помощта на тел сметаната. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и пудрата захар и разбийте отново.
- 6. Щом извадите тарта от фурната, загрейте калвадоса в тенджерка. Фламбирайте, за да се изпари алкохола. Залейте тарта с калвадоса.
- 7. Сервирайте парче ябълков тарт, гарниран с 1 с.л. крем шантили и чаша вино мадейра.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж