Френски ябълков тарт

Този френски тарт се приготвя с бутер тесто. След като се изпече, тартът се залива с фламбиран калвадос и се сервира с крем Шантили.

Продукти

  • 200 г бутер тесто
  • 2 с.л. ябълково пюре
  • 6 ябълки "Грени Смит"
  • 2 с.л. захар
  • 40 г масло
  • 1 жълтък
  • За крем шантили:
  • 250 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 шушулка ванилия
  • Допълнително:
  • 50 мл калвадос

Начин на приготвяне:

  • 1. Разточете тестото на лист с дебелина 3 мм. С помощта на чиния изрежете кръг от него с диаметър 25 см. Поставете кръга тесто в плоска тава и оформете ръб като притискате с пръст. Обърнете тестото наобратно и поставете тавата в хладилник за 10 минути.
  • 2. Обелете ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Отстранете сърцевината със семките. Нарежете всяка четвъртина на резени с дебелина 2-3 мм.
  • 3. Сипете ябълковото пюре върху тестото и го разпределете на равномерен слой по цялата му повърхност. Върху него подредете резените ябълки, като ги застъпвате. редете в кръг, от външната част към вътрешната. Ще се образува купчина с връх от ябълки.
  • 4. Върху ябълките разпределете маслото на малки парченца и поръсете със захар. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.
  • 5. За крем шантили разбийте с помощта на тел сметаната. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и пудрата захар и разбийте отново.
  • 6. Щом извадите тарта от фурната, загрейте калвадоса в тенджерка. Фламбирайте, за да се изпари алкохола. Залейте тарта с калвадоса.
  • 7. Сервирайте парче ябълков тарт, гарниран с 1 с.л. крем шантили и чаша вино мадейра.

Свързани рецепти

Виж всички