Фалафели с печени зеленчуци

1. Прецедете боба и нахута и ги измийте. Сложете ги в бнедер. Добавете стъблата на кориандъра, харисата, настърганата лимонова кора и брашното. Овкусете със сол, бял пипер и allspice. Смелете.
2. С мокри ръце оформете 8 кюфтета от сместа. Изпържете ги от двете страни в загрят тиган с малко зехтин, на средна температура.
3. Почистете чушките и лука. Начупете ги на едро и ги запечете в сух грил-тиган, като ги поръсите със сол и бял пипер. Щом получат леки характерни резки от двете страни, са готови.
4. За салсата сложете в блендер 3-4 по-малки зрели домата, листата от кориандъра, лютата чушка, пасирания чесън. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. Смелете фино или по-едро, според вкуса ви.
5. За чили соса смесете сирене котидж или извара с чили сос и разбъркайте до хомогенност.
6. Затоплете тортили или арабски питки. Сложете ги върху дървена дъска заедно с фалафелите, печените зеленчуци, купичка с доматена салса и купичка с чили сос. По желание може да сервирате и туршия от нарязано кисело зеле.

 
За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

  • За фалафелите:
  • 400 г боб от консерва
  • 400 г нахут
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 с.л. хариса
  • 1 ч.л. подправка allspice
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. зехтин
  • За зеленчуците:
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 4 стръка пресен лук
  • 8 пълнозърнести тортили
  • За доматената салца:
  • 2 узрели домата
  • 0.5 люта чушка
  • 0.5 скилидка чесън
  • 1 лайм
  • сок
  • За чили соса:
  • 250 г сирене котидж
  • 1 с.л. чили сос

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички