Бананови кексчета с немска глазура

1. За кексчетата разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаването на гладък крем. добавете яйцето и разбийте отново.
2. Добавете ваниловия екстракт и предварително обелените и намачкани банани. Разбийте.
3. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте.
4. Добавете половината брашно към кексовата смес и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете половината мътеница /или по-рядко кисело мляко/ и разбъркайте. След това последователно добавете останалите количества брашно и мътеница и разбъркайте до хомогенност.
5. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини. С помощта на две лъжици напълнете 2/3 от обема на всяка кошничка. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
6. Разпределете на един слой кокосовите стърготини в тава, покрита с хартия за печене и ги запечете за 6 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
7. В тенджерка, на слаб огън, сипете захарта и кондензираното мляко /неподсладено/ и жълтъка. Бъркайте енергично докато сместа се сгъсти. Накрая добавете ваниловия екстракт и маслото. Разбъркайте докато маслото се разтопи. добавете нарязаните на едро орехи и 2/3 от кокосовите стърготини. Дръпнете от огъня и  разбъркайте. Оставете глазурата да изстине.
8. С помощта на лъжица нанесете глазура върху изстиналите кексчета. Поръсете с малко кокосови стърготини и поставете по една цяла орехова ядка.

Продукти

  • 125 г меко масло
  • 175 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 175 г презрели банани
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 300 г брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 125 мл мътеница или кисело мляко
  • За глазурата:
  • 150 г кокосови стърготини
  • 125 г захар
  • 125 мл кондензирано мляко
  • 1 жълтък
  • 3 с.л. масло
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички