Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). За блата разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар с миксер. Добавете разтопеното масло и отново разбийте. Смесете брашното и бакпулвера, сипете ги към яйцата и разбъркайте със силиконова шпатула. Добавете и солта и отново разбъркайте. Изсипете сместа в тава, застлана с хартия за печене и заравнете. Печете 10 минути.

2. За крема загрейте млякото с половината от захарта, пуснете и семенцата от шушулката ванилия. С телена бъркалка разбийте другата половина захар с жълтъците и нишестето. На тънка струйка, малко по малко, наливайте горещото мляко към жълтъците, за да се темперират. Върнете сместа в касеролата и сложете на огъня. Варете на умерен огън при непрестанно бъркане, докато кремът се сгъсти.

3. Изсипете крема в купата на миксера, добавете шоколада и разбъркайте, за да се разтопи. Оставете крема да се охлади. Сложете в него студеното масло и разбийте.

4. В чаши подредете на пластове блат, крем и пресни плодове.

Продукти

За блата:

  • 160 г масло
  • 160 г захар
  • 160 г яйца
  • 170 г брашно
  • 4 г бакпулвер
  • 2 г сол
  • 10 г ванилова захар

За крема:

  • 1 кг прясно мляко
  • 200 г жълтъци
  • 80 г царевично нишесте
  • 100 г бял шоколад
  • 200 г захар
  • 80 г масло
  • 0.5 шушулка ванилия

Допълнително:

  • пресни къпини
  • пресни ягоди

Свързани рецепти