Свинско в гювеч
Рецепта от: Божана Кацарова
Гювеч със свинско месо от бут, изпечен в глинен съд и поднесен с въздушна пяна.
1. За гювеча със свинско нарежете месото на едри парчета. Поръсете го със сол и черен пипер. Загрейте добре тиган и сипете малко олио в него. Добавете дафиновите листа, кимиона, джоджена, кафявата захар и разрязаната на две небелена глава чесън. Поставете и парчетата месо. Поръсете с червен пипер и запечатайте месото от всички страни. Прехвърлете свинското месо в глинения гювеч.
2. В същия тиган сипете доматите, обелените и нарязани на четвъртини глави лук и бамята. Разбъркайте, поръсете с малко пушена сол и оставете да се готви 10 минути.
3. Всички останали почистени зеленчуци нарежете на едри парчета и сложете направо при свинското в гювеча. Добавете съдържанието на тигана, още 50 мл олио и червеното вино. Отгоре поставете стръкове мащерка и магданоз и маслото, начупено на бучки. Захлупете гювеча и гответе гювеча със свинско месо в предварително загрята фурна на 170 градуса 4-5 часа. Месото трябва да се разпада.
4. За пяната пресипете в тенджерка от соса от гювеча на фурна и го загрейте до кипване. Поръсете лецитина върху соса, разбъркайте и дръпнете от огъня. С помощта на пасатор, поставен под ъгъл, разбийте до получаването на пяна с балончета.
5. Гювечът със свинско месо сервирайте, като подредите няколко парчета месо в чиния, а около тях подредите различни видове зеленчуци. Украсете с пяна от соса и свежи листни зеленчуци.
Други рецепти от същия епизод на "Новата балканска кухня с Божана":
Крем-карамел
Моята рецепта за миш-маш
Продукти
- 400 г свински джолан
- 400 г свински бут
- 1 глава чесън
- 2 дафинови листа
- 4 картофа
- 2 глави жълто цвекло
- 4 моркова
- 2 лилави моркова
- 400 г белени домати от консерва
- 2 глави бял лук
- 2 глави жълт лук
- 1 алабаш
- 200 г бамя
- 0.5 патладжан
- 2 ч.л. морска сол
- чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. смлян кимион
- 1 с.л. кафява захар
- щипка пушена сол
- 400 мл червено вино
- 150 г масло
- 100 мл олио
- прясно смлян черен пипер
- 6 стръка мащерка
- 0.5 връзка магданоз
- За пяната:
- 250 мл сос от гювеча
- 1 с.л. лецитин на прах
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол