Свинско в гювеч

Свинско в гювеч

Начин на приготвяне:

Гювеч със свинско месо от бут, изпечен в глинен съд и поднесен с въздушна пяна.
1. За гювеча със свинско нарежете месото на едри парчета. Поръсете го със сол и черен пипер. Загрейте добре тиган и сипете малко олио в него. Добавете дафиновите листа, кимиона, джоджена, кафявата захар и разрязаната на две небелена глава чесън. Поставете и парчетата месо. Поръсете с червен пипер и запечатайте месото от всички страни. Прехвърлете свинското месо в глинения гювеч.
”Свинско
2. В същия тиган сипете доматите, обелените и нарязани на четвъртини глави лук и бамята. Разбъркайте, поръсете с малко пушена сол и оставете да се готви 10 минути.
3. Всички останали почистени зеленчуци нарежете на едри парчета и сложете направо при свинското в гювеча. Добавете съдържанието на тигана, още 50 мл олио и червеното вино. Отгоре поставете стръкове мащерка и магданоз и маслото, начупено на бучки. Захлупете гювеча и гответе гювеча със свинско месо в предварително загрята фурна на 170 градуса 4-5 часа. Месото трябва да се разпада.
4. За пяната пресипете в тенджерка от соса от гювеча на фурна и го загрейте до кипване. Поръсете лецитина върху соса, разбъркайте и дръпнете от огъня. С помощта на пасатор, поставен под ъгъл, разбийте до получаването на пяна с балончета.
5. Гювечът със свинско месо сервирайте, като подредите няколко парчета месо в чиния, а около тях подредите различни видове зеленчуци. Украсете с пяна от соса и свежи листни зеленчуци.

Гювеч със свинско месо

Гювеч със свинско

Други рецепти от същия епизод на "Новата балканска кухня с Божана":
Крем-карамел
Моята рецепта за миш-маш

Продукти

  • 400 г свински джолан
  • 400 г свински бут
  • 1 глава чесън
  • 2 дафинови листа
  • 4 картофа
  • 2 глави жълто цвекло
  • 4 моркова
  • 2 лилави моркова
  • 400 г белени домати от консерва
  • 2 глави бял лук
  • 2 глави жълт лук
  • 1 алабаш
  • 200 г бамя
  • 0.5 патладжан
  • 2 ч.л. морска сол
  • чубрица
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 с.л. кафява захар
  • щипка пушена сол
  • 400 мл червено вино
  • 150 г масло
  • 100 мл олио
  • прясно смлян черен пипер
  • 6 стръка мащерка
  • 0.5 връзка магданоз

За пяната:

  • 250 мл сос от гювеча
  • 1 с.л. лецитин на прах

Свързани рецепти