Сушени домати
Рецепта от: Примож Долничар
1. Разрежете доматите на половинки и ги подредете в големи тави, постлани с хартия за печене. Поръсете ги със сол и други подправки по желание.
2. Поставете тавите с доматите в предварително загрята фурна на 60 градуса (с вентилатор) и ги сушете 2 дена. От време на време отваряйте вратата на фурната за по 20-30 минути, за да може влагата от доматите да се изпарява. Когато доматите вече са изсушени, оставете фурната отворена в продължение на 3 часа преди да ги извадите.
3. За да мариновате сушените домати, налейте на дъното на буркан с херметическо затваряне малко зехтин и започнете да редите сушените домати на редове, като след всеки доливате още зехтин. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.
4. За пестото от сушени домати, сипете в блендер или чопър известно количество сушени домати в зехтин и добавете голяма шепа предварително измита и подсушена рукола. Смелете и пресипете сместа в буркан с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник.
Продукти
- домати - различни сортове дребни и узрели
- сол
- черен пипер, босилек (по желание)
- зехтин
- рукола
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля