1. Разрежете доматите на половинки и ги подредете в големи тави, постлани с хартия за печене. Поръсете ги със сол и други подправки по желание.

2. Поставете тавите с доматите в предварително загрята фурна на 60 градуса (с вентилатор) и ги сушете 2 дена. От време на време отваряйте вратата на фурната за по 20-30 минути, за да може влагата от доматите да се изпарява. Когато доматите вече са изсушени, оставете фурната отворена в продължение на 3 часа преди да ги извадите.

3. За да мариновате сушените домати, налейте на дъното на буркан с херметическо затваряне малко зехтин и започнете да редите сушените домати на редове, като след всеки доливате още зехтин. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.

4. За пестото от сушени домати, сипете в блендер или чопър известно количество сушени домати в зехтин и добавете голяма шепа предварително измита и подсушена рукола. Смелете и пресипете сместа в буркан с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник.

Продукти

  • домати - различни сортове дребни и узрели
  • сол
  • черен пипер, босилек  (по желание)
  • зехтин
  • рукола

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички