Шоколадова мус торта
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Основата на тази шоколадова торта е шоколадова и хрупкава, пълнежът е от шоколадов мус, а глазурата е шоколадова. Наситен, богат вкус на шоколад - наслада за истинските любители на шоколада!
Продукти
- 120 г млечен шоколад (33% какао)
- 110 г фъстъчено масло с парченца
- 40 г екструдиран ориз
- 30 г захаросани портокалови корички
- За муса:
- 280 мл течна сметана (35% масленост)
- 50 мл вода
- 50 г захар
- 50 г течна глюкоза
- 260 г шоколад (54% какао)
- За глазурата:
- 8 листа желатин
- 336 мл сметана (35% масленост)
- 100 мл вода
- 505 г захар
- 170 г холандско какао
- 100 г течна глюкоза
- щипка сол
- Допълнително:
- 30 г холандско какао
Начин на приготвяне:
- 1. Направете ринг от няколко слоя хартия за печене с дължина 75 см и височина 5 см (диаметър 20 см). Напръскайте отвътре стените на ринга с олио. Поставете го върху тава, постлана с хартия за печене.
- 2. За основата сложете шоколада – нарязан или шоколадов чипс в тенджерка и го затоплете на умерен огън докато половината от него се разтопи, а останалата половина все още е твърд. Пресипете го в купа и бъркайте енергично докато целият шоколад не се разтопи. Добавете фъстъченото масло и екструдирания ориз. Разбъркайте много добре. Добавете нарязаните на ситно захаросани портокалови корички. Разбъркайте отново.
- 3. Изсипете сместа за основата в ринга и разстелете равномерно, като оставите 1 см отстрани свободен. Притиснете добре основата и поставете в хладилник за 10 минути.
- 4. Разбийте сметаната за муса с миксер до полуплътност (75%) и я поставете в хладилник.
- 5. За муса сипете нарязания шоколад или шоколадов чипс в купа. В тенджерка сипете водата и добавете захарта и глюкозата (предварително я затоплете за няколко секунди в микровълнова фурна). Разбъркайте и щом сиропът заври, го изсипете върху шоколада. Бъркайте докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете сместа да поизстине.
- 6. Изсипете една част от шоколадовата смес към битата сметана и разбъркайте внимателно, с помощта на шпатула. След това изсипете и останалата смес. Разбъркайте до хомогенност.
- 7. Изсипете шоколадовия мус върху стегналата се основа на тортата. С помощта на шпатула разнесете муса равномерно, като запълните оставеното свободно пространство между основата и ринга. Поставете тортата за 1 нощ във фризера.
- 8. За глазурата накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта, глюкозата и солта и бъркайте докато сместа заври. Добавете какаото и бъркайте докато сместа отново заври. Дръпнете от огъня и пресипете в кана. Добавете изтискания желатин. Разбийте с пасатор. Покрийте повърхността на глазурата с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да изстине.
- 9. Извадете тортата от фризера и отстранете ринга от хартия. Поставете тортата върху обърната купа, като я хващате отдолу, за основата. Поставете какаото в цедка. С бързи движения полейте тортата с глазурата. Веднага поръсете отгоре тортата с пресято какао и оставете глазурата и какаото върху нея да се стичат. Щом глазурата спре да се стича, премахнете оформилите се капки отдолу на тортата. Прехвърлете внимателно тортата върху поднос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Мери Бери
Кейк с кафе и пралин
Рецепти Маркъс Уеринг
Джинджифилов сладкиш със солен карамел и сметана
Рецепти Стоян и Лора
Торта с мак и рикота
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Мери Бери
Празнична шоколадова торта