1. Изсипете бадемовото мляко (без добавена захар). В него добавете нарязания на тънки полумесеци лук, обеления и нарязан на тънки филийки джинджифил, счуканата и разрязана на две лимонова трева, резените кора от лайм и фино настърганата куркума. Разбъркайте и изчакайте да заври. Захлупете съда и варете 5 минути.

2. Намалете силата на огъня и поставете в млякото филетата риба с кожата надолу. По време на поширането на рибата млякото не трябва да завира. Полейте с лъжица парчетата риба, за да се покрият с мляко. Добавете щипка сол и гответе 6 минути. Извадете рибата в чиния и отстранете кожата ѝ.

3. Прецедете половината течност и я сипете в тиган. Оставете да ври на умерен огън докато се редуцира наполовина. Добавете студеното масло и сок от лайм и разбийте енергично с помощта на тел докато маслото се разтопи., а сосът се сгъсти.

4. На дъното на дълбока чиния сипете жасминов ориз, сварен на пара. Върху него поставете парче поширана риба. Поръсете с тънки кръгчета люта чушка и листа кориандър. Полейте обилно със сос.

Продукти

  • 4 х 180 г филета бяла риба (новозеландки макруронус, морска щука молва, барамунди, едра мексиканска риба)
  • 1 литър бадемово мляко
  • 4 см корен джинджифил
  • 10 см лимонова трева
  • 2 резена кора от лайм
  • 1/2 ч.л. корен куркума
  • 2 глави лук шалот
  • 1 лайм, сок
  • 50 г студено масло
  • сол и черен пипер
  • 1 дълга люта червена чушка
  • кориандър
  • жасминов ориз на пара

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички