Начин на приготвяне:

1. За пикантната джърк марината нарежете на едро лютите чушки със смеките и пресния лук и ги слолжете в блендер/чопър. Добавете листенцата мащерка, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан на парчета джинджифил, сушения риган и смлените подправки - бахар, канела и индийско орехче. Смелете. Добавете соев сос, кетчуп и сок от лайм и разбъркайте.

2. В голям плик с цип поставете пилешките бутчета и изсипете маринатата върху тях. Затворете плика и хубаво разтръскайте. Поставете в хладилник най-малко за 2 часа.

3. Сипете ориза в тенджерка и го залейте с кокосовото мляко и водата. Добавете щедра щипка сол и захлупете. Гответе на тих огън 15 минути.

4. За салцата нарежете мангото на малки кубчета. Обелете краставицата и отстранете семките и и я нарежете на малки кубчета. Смесете мангото и краставицата в купа и овкусете със сок от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Накрая добавете нарязан на ситно кориандър и разбъркайте отново.

5. Извадете месото от хладилника 30 минути преди готвене. Загрейте силно грил-тиган с огнеупорна дръжка и запечатайте маринованите пилешки бутчета за по 3-4 минути от всяка страна. След това ги поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.

6. Сервирайте печените пилешки бутчета с ориз и салца с манго.

Продукти

  • 5 стръка пресен лук
  • 2 люти чушки Скоч Боне
  • 4 скилидки чесън
  • 3 см пресен джинджифил
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 6 стръка прясна мащерка
  • 2 с.л. кетчуп
  • 3 с.л. соев сос
  • 8 горни пилешки бутчета (с кожа и кости) от свободно отглеждани пилета
  • сол и черен пипер

За ориза:

  • 350 г дългозърнест ориз
  • 400 мл кокосово мляко
  • 225 мл вода

 

За салцата:

  • 1 узряло манго
  • 1/2 краставица
  • 1 лайм
  • шепа пресен кориандър

Свързани рецепти