1. Подредете ядките макадамия на един слой в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 15 минути.

2. В касерола сипете водата и захарта и варете до достигането на температура от 114 градуса. Дръпнете захарния сироп от котлона и добавете още топлите ядки в него. Разбъркайте енергично докато захарта кристализира отново. Върнете сместа върху котлона и бъркайте докато захарта отново се разтопи, а всички ядки се покрият равномерно с нея и се карамелизират, т.е. цветът им ще стане тъмнозлатист.

3. Дръпнете ядките от огъня и добавете маслото и солта. Разбъркайте енергично докато маслото се разтопи.

4. Изсипете карамелизираните ядки върху лист хартия за печене. След това, с помощта на 2 вилици отделете ядките една от друга. Оставете на стайна температура докато се втвърдят. След това нарежете на едро половината карамелизирани ядки и ги пресипете в тавичка, постлана с хартия за печене, на един слой. Останалите ядки пресипете в купа.

5. Поставете нарязания или под формата начипс млечен шоколад в пластмасова купа и го поставете в микровълно фурна за 30 секунди или докато 50% от шоколада е разтопен, а 50% е все още в твърдо състояние. Разбъркайте много енергично докато целия шоколад се разтопи напълно. По този начин шоколадът се темперира. Ако след този процес все още са останали бучки шоколад, нагрейте го със сешоар и бъркайте до пълното му разтопяване.

6. Потапете една по една всяка цяла карамелизирана ядка макадамия в темперирания шоколад, след това я оваляйте в нарязаните ядки. Оставете ги така в тавичката за 7 минути. След това потопете отново в шоколад. Подредете обвитите в шоколад ядки върху лист хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Оставете на стайна температура поне 20 минути.

7. След това съхранявайте шоколадовите ядки в контейнер с херметическо затваряне до 2 месеца.

Продукти

  • 300 г ядки макадамия
  • 125 г фина кристална захар
  • 25 мл вода
  • 10 г безсолно масло
  • 300 г висококачествен млечен шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички