Печена риба с овкусена сол

1. Сосът, известен като салморилио, е подходящ за намазване на риба или крехко месо преди или след печене. За приготвянето му счукайте на паста листа риган или майоран, като добавяте малко по малко достатъчно количество зехтин. Добавете и сока на поне 1 лимон. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
2. За овкусената сол отделете листенцата розмарин и ги счукайте в хаванче на паста. Добавете фино настърганата кора на лимона и на портокала. Добавете пастата към солта и намачкайте всичко. Може да използвате солта наведнъж или да я разстелете в тавичка и да я оставите да изсъхне за 5-6 часа. След това я съхранявайте в буркан.
3. За печена на скара риба, подгответе филета от по-голяма или по-малка риба. Направете повърхностни разрези откъм кожата на филетата. Втрийте овкусената сол и оставете за няколко минут настрани. След това намажете с малко зехтин и печете върху добре загрята скара или барбекю. Филета с дебелина 1 см се пекат по 2-3 минути от всяка страна, а по-дебелите съответно по-дълго.
4. Освен риба може да овкусите със солта и скариди и миди. След това ги нанижете на дървени шишчета, с парченца зеленчуци между тях и ги изпечете на скара.

Продукти

  • Овкусена сол:
  • 2 стръка розмарин
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 100 г едра морска сол
  • Сос:
  • 2 шепи листа риган
  • зехтин
  • лимонов сок
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички