Пастис де Белем

Рецепта за класическия португалски десерт "Пастейш де ната" - хрупкави кошнички от многолистно тесто, пълни с нежен яйчен крем. Преди да отхапете, поръсете с канела и пудра захар.

Продукти

  • За яйчения крем:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 1 пакет бутер тесто
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

  • 1. За яйчения крем, сипете млякото заедно с остърганата сърцевина на шушулката ванилия и половината захар в тенджерка и ги оставете почти да заврят. Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар и лъжицата брашно. Сипете малко от топлото мляко при жълтъците и разбъркайте. След това прехвърлете тази смес в млякото и бъркайте енергично докато заври и започне да се сгъстява. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода поднос, разстелете го и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине в хладилник.
  • 2. Разрежете тестото на квадрати с размери 10 х 10 см. Намажете всеки с вода и наслагвайте по три квадратчета едно върху друго. Завийте ги на рулца, поръсете ги с брашно и ги увийте в прозрачно фолио като бонбони. Оставете ги хубаво да се стегнат в хладилник.
  • 3. Намажете формички за мъфини обилно с масло. Всяко рулце тесто нарежете на дебели колелца. От всяко колелце с пръсти оформете нещо като плитка кошничка и я поставете в гнездо за мъфин. /Кошничките трябва да стигнат до половината на височината на гнездата./
  • 4. Напълнете кошничките с изстиналия крем и ги изпечете за кратко - докато хванат коричка на 250 градуса.
  • 5. След като ги извадите от формичките ги поръсете с канелената захар.

Свързани рецепти

Виж всички