1. За пълнежа сложете каймата в купа заедно с нарязаната на ситно мазнина от агнешка кайма. Добавете и подправките - сол, черен пипер, червен пипер и кимион. Омесете добре, с ръце. Добавете нарязания на ситно чесън и водата, и омесете отново.

2. Доабавете прецедения и полусварен ориз, нарязаните на ситно цели стръкове магданоз и нарязаните листенца розмарин. Омесете отново. Разделете пълнежа на 6 равни части. Оформете всяка на топка.

3. Поставете предварително почистените и обезкостени пъдпъдъци с кожата надолу. Поставете по една топка кайма във всеки пъдпъдък и притиснете двете страни, за да го затворите.

4. Развийте лозовите листа и ги дръжте в маринатата. Поставете лозов лист върху плота с жилките нагоре. По средата поставете 1 пълнен пъдпъдък и го завийте като с пелена. Промушете по едно дървено шишче през бутчетата и по средата на пъдпъдъка.

5. Подредете пълнените и увити в лозови листа пъдпъдъци в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса 10-12 минути.

6. За соса загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на малки кубчета суджук. Добавете стръка розмарин. Щом суджукът придобие златист цвят, добавете зелените орехчета и смокини заедно с малко сироп от всяко сладко. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

7. Разрежете пъдпъдъците на две, под диагонал. Подредете ги в голяма чиния и поръсете със сос.

Продукти

  • 6 бр. пъдпъдъци
  • 12 бр. големи лозови листа от буркан
  • зехтин
  • 100 г суров телешки суджук
  • 1 стрък розмарин
  • 6 зелени орехчета (от сладко)
  • 6 смокини (от сладко)
  • За пълнежа:
  • 500 г телешка кайма
  • 125 г мазнина от агнешка опашка
  • 2 скилидки чесън
  • 25 г червен пипер
  • 7 г прясно смлян черен пипер
  • 7 г смлян кимион
  • 25 г сол
  • 2 ч.л. вода
  • 75 г полусварен ориз Балдо
  • 1 стрък розмарин
  • 10 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички