Пълнени пъдпъдъци в лозови листа
Рецепта от: Шейн Делия
1. За пълнежа сложете каймата в купа заедно с нарязаната на ситно мазнина от агнешка кайма. Добавете и подправките - сол, черен пипер, червен пипер и кимион. Омесете добре, с ръце. Добавете нарязания на ситно чесън и водата, и омесете отново.
2. Доабавете прецедения и полусварен ориз, нарязаните на ситно цели стръкове магданоз и нарязаните листенца розмарин. Омесете отново. Разделете пълнежа на 6 равни части. Оформете всяка на топка.
3. Поставете предварително почистените и обезкостени пъдпъдъци с кожата надолу. Поставете по една топка кайма във всеки пъдпъдък и притиснете двете страни, за да го затворите.
4. Развийте лозовите листа и ги дръжте в маринатата. Поставете лозов лист върху плота с жилките нагоре. По средата поставете 1 пълнен пъдпъдък и го завийте като с пелена. Промушете по едно дървено шишче през бутчетата и по средата на пъдпъдъка.
5. Подредете пълнените и увити в лозови листа пъдпъдъци в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса 10-12 минути.
6. За соса загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на малки кубчета суджук. Добавете стръка розмарин. Щом суджукът придобие златист цвят, добавете зелените орехчета и смокини заедно с малко сироп от всяко сладко. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
7. Разрежете пъдпъдъците на две, под диагонал. Подредете ги в голяма чиния и поръсете със сос.
Продукти
- 6 бр. пъдпъдъци
- 12 бр. големи лозови листа от буркан
- зехтин
- 100 г суров телешки суджук
- 1 стрък розмарин
- 6 зелени орехчета (от сладко)
- 6 смокини (от сладко)
- За пълнежа:
- 500 г телешка кайма
- 125 г мазнина от агнешка опашка
- 2 скилидки чесън
- 25 г червен пипер
- 7 г прясно смлян черен пипер
- 7 г смлян кимион
- 25 г сол
- 2 ч.л. вода
- 75 г полусварен ориз Балдо
- 1 стрък розмарин
- 10 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне