За плънката почистете и нарежете на ситно лука, чесъна и целината, настържете моркова и ги запържете в сгорещения зехтин.

Добавете каймата и гответе при непрекъснато бъркане, докато се получат златистокафяви трохи.

Прибавете подправките - накълцаните розмарин и мащерка, доматения концентрат, соса „Уорчестър“ и сипете бялото вино. Разбъркайте и налейте 300 мл топла вода или пилешки бульон.

Овкусете със сол и черен пипер и гответе на слаб огън около 15-20 минути. Накрая сложете граха и дръпнете от котлона.

Обелете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода до готовност.

След това ги отцедете и ги намачкайте с вилица. Прибавете маслото, разбъркайте, да се разтопи, налейте мляко, овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и отново разбъркайте.

В тава за печене или индивидуални форми сложете от плънката, отгоре поставете от пюрето, направете декоративни шарки с лъжица. Печете в загрята на 190 градуса за фурна около 20 минути.

*Печете във фурна с включен вентилатор.

Продукти

  • 400 г сладки картофи
  • 300 г картофи
  • 40 г краве масло
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус
  • За плънката:
  • 600 г кайма от свинска плешка
  • 150 г грах
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка стеблена целина
  • 2 моркова
  • 1 ч.л. сос „Уорчестър“
  • 60 мл зехтин
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 200 мл бяло вино
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички