Киш с брюкселско зеле

1. Сварете разрязаното наполовина брюкселско зеле за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го.
2. Нарежете бекона и лука на едри кубчета. Запържете първо бекона в малко олио, след това добавете и лука.
3. Намажете недълбока форма с олио. Поставете тестото само по стените на формата, получават нещо като дипли по стените, които леко излизат извън формата. Изсипете задушените бекон и лук на дъното, след това изцеденото брюкселско зеле, отгоре наредете разрязани на две чери доматчета.
4. В купа разбийте яйцата. Намажете външните части на тестото с яйце. След това добавете сметана към яйцата и провансалските подправки. Може да ползвате пресни такива - майорана, мащерка, салвия, магданоз, розмарин, по ваш избор. Овкусете със сол и пипер и залейте киша със сместа. Печете киша 20-25 минути на 180-220 градуса.
5. За салатата смесете зърната грозде с нарязан на ситно зелен лук и орехи. Добавете изварата и разбъркайте хубаво.
6. Може да сервирате киша направо във формата.

Продукти

  • 0.5 пакет бутер тесто
  • 2 глава лук
  • 250 г нетлъст пушен бекон
  • 1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
  • 500 г брюкселско зеле
  • 250 г чери домати
  • 3 яйца
  • 150 мл течна сметана
  • сол и черен пипер
  • За салатата:
  • 250 г бяло грозде
  • 1 връзка зелен лук
  • 50 г орехи
  • 100 г извара или рикота

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички