Киш с брюкселско зеле
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Сварете разрязаното наполовина брюкселско зеле за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го.
2. Нарежете бекона и лука на едри кубчета. Запържете първо бекона в малко олио, след това добавете и лука.
3. Намажете недълбока форма с олио. Поставете тестото само по стените на формата, получават нещо като дипли по стените, които леко излизат извън формата. Изсипете задушените бекон и лук на дъното, след това изцеденото брюкселско зеле, отгоре наредете разрязани на две чери доматчета.
4. В купа разбийте яйцата. Намажете външните части на тестото с яйце. След това добавете сметана към яйцата и провансалските подправки. Може да ползвате пресни такива - майорана, мащерка, салвия, магданоз, розмарин, по ваш избор. Овкусете със сол и пипер и залейте киша със сместа. Печете киша 20-25 минути на 180-220 градуса.
5. За салатата смесете зърната грозде с нарязан на ситно зелен лук и орехи. Добавете изварата и разбъркайте хубаво.
6. Може да сервирате киша направо във формата.
Продукти
- 0.5 пакет бутер тесто
- 2 глава лук
- 250 г нетлъст пушен бекон
- 1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
- 500 г брюкселско зеле
- 250 г чери домати
- 3 яйца
- 150 мл течна сметана
- сол и черен пипер
- За салатата:
- 250 г бяло грозде
- 1 връзка зелен лук
- 50 г орехи
- 100 г извара или рикота
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне