Тези лесни за приготвяне вегетариански кесадии са пълни с вкус и са чудесни за лек обяд или вечеря. Бигила е дип, приготвен от местен сорт боб, овкусен с майорана, мента, чесън и понякога чили. Това е малтийски специалитет, който често се сервира като предястие с крекери.

Продукти

  • 2 тъмнозелени тиквички
  • Зехтин
  • 4 малки царевични тортили
  • 4-8 с.л. малтийска бобена паста Бигила или хумус
  • 4 с.л. мео козе сирене
  • 2 с.л. кедрови ядки (предварително запечени)
  • 8 черни маслини
  • заатар
  • едър лют червен пипер
  • шепа листа мента или кориандър
  • 60 г сирене Чедър
  • морска сол и черен пипер
  • За салцата:
  • 6-7 сушени домати в олио
  • 1 печена червена чушка
  • ½ - 1 червена люта чушка
  • 1 скилидка чесън
  • шепа листа кориандър
  • ½ лимон, сок

Начин на приготвяне:

  • 1. За салцата нарежете печените чушки (без семки) и я сложете в блендер. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън, лютата чушка (без семки и дръжка), стръковете кориандър и отцедените и нарязани мариновани сушени домати. Пасирайте сместа. Добавете лимоновия сок и малко зехтин и пасирайте отново. Опитайте и овкусете.
  • 2. Предварително измитите и подсушени тиквички нарежете на дълги, тънки ленти, с помощта на белачка за зеленчуци. Поставете лентите в купа и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте. Изпечете лентите тиквички в добре загрят грил-тиган, за по 1-2 минути. Върнете ги в купата.
  • 3. Разнесете по 1-2 с.л. бигила (паста от пържен боб или хумус) върху всяка тортиля, като оставите 1 пръст от краищата ненамазан. Поръсете с предварително леко запечени в сух тиган и натрошени кедрови ядки. Върху едната половина на всяка тортиля разпръснете нарязани маслини, едър лют червен пипер, натрошено козе сирене. След това подредете грилованите тиквички и поръсете с щипка заатар. Поръсете цялата тортиля с настъргано сирене Чедър или кашкавал. Поръсете малко сол и прегънете всяка тортиля на две, като притиснете добре по краищата.
  • 4. Намажете със зехтин всяка кесадия и поставете в загрят грил-тиган с намазаната страна. Запечете по 3 минути от всяка страна.
  • 5. Сервирайте топлите кесадии с тиквички с гарнитура от салца от сушени домати и бигила. Поръсете с листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички