Кесадии с гриловани тиквички, бигила и салца от сушени домати
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Тези лесни за приготвяне вегетариански кесадии са пълни с вкус и са чудесни за лек обяд или вечеря. Бигила е дип, приготвен от местен сорт боб, овкусен с майорана, мента, чесън и понякога чили. Това е малтийски специалитет, който често се сервира като предястие с крекери.
Продукти
- 2 тъмнозелени тиквички
- Зехтин
- 4 малки царевични тортили
- 4-8 с.л. малтийска бобена паста Бигила или хумус
- 4 с.л. мео козе сирене
- 2 с.л. кедрови ядки (предварително запечени)
- 8 черни маслини
- заатар
- едър лют червен пипер
- шепа листа мента или кориандър
- 60 г сирене Чедър
- морска сол и черен пипер
- За салцата:
- 6-7 сушени домати в олио
- 1 печена червена чушка
- ½ - 1 червена люта чушка
- 1 скилидка чесън
- шепа листа кориандър
- ½ лимон, сок
Начин на приготвяне:
- 1. За салцата нарежете печените чушки (без семки) и я сложете в блендер. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън, лютата чушка (без семки и дръжка), стръковете кориандър и отцедените и нарязани мариновани сушени домати. Пасирайте сместа. Добавете лимоновия сок и малко зехтин и пасирайте отново. Опитайте и овкусете.
- 2. Предварително измитите и подсушени тиквички нарежете на дълги, тънки ленти, с помощта на белачка за зеленчуци. Поставете лентите в купа и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте. Изпечете лентите тиквички в добре загрят грил-тиган, за по 1-2 минути. Върнете ги в купата.
- 3. Разнесете по 1-2 с.л. бигила (паста от пържен боб или хумус) върху всяка тортиля, като оставите 1 пръст от краищата ненамазан. Поръсете с предварително леко запечени в сух тиган и натрошени кедрови ядки. Върху едната половина на всяка тортиля разпръснете нарязани маслини, едър лют червен пипер, натрошено козе сирене. След това подредете грилованите тиквички и поръсете с щипка заатар. Поръсете цялата тортиля с настъргано сирене Чедър или кашкавал. Поръсете малко сол и прегънете всяка тортиля на две, като притиснете добре по краищата.
- 4. Намажете със зехтин всяка кесадия и поставете в загрят грил-тиган с намазаната страна. Запечете по 3 минути от всяка страна.
- 5. Сервирайте топлите кесадии с тиквички с гарнитура от салца от сушени домати и бигила. Поръсете с листа кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца