Кекс с мащерка и розмарин
Рецепта от: Божана Кацарова
Бърз и лесен кекс, поднесен със сорбе от малини, млечен мус и сезонни плодове.
1. За кекса с мащерка сипете в голяма купа захарта и настържете фино кората на предварително измитите и подсушени портокали. Добавете нарязаните на ситно мащерка и розмарин и разбъркайте. Добавете яйцата, зехтина и прясното млякото и разбийте леко.
2. Пресейте брашното и бакпулвера направо върху купата. Добавете сол и разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма за кекс и постелете хартия за печене. Изсипете сместа във формата и печете кекса в предварително загрята фурна на 170 градуса /без вентилатор/ 40 минути.
4. Обелете 1 портокал и го нарежете на резени, като отделите ципата. Изтискайте сока на останалата част. Нарежете сливите на парченца.
5. В тенджерка сложете нарязаните сливи и портокаловия сок. Щом сместа заври, добавете кафявата захар, сока на компот по ваш избор и брендито. Добавете сушените кайсии и гответе до омекване на плодовете.
6. За сорбето от малини пасирайте малините с пудрата захар. Прехвърлете сместа в кутия с капак и замразете във фризер за 1 час.
7. С помощта на миксер разбийте крема сиренето с пудрата захар и малиновия оцет до пухкавост. Охладете муса в хладилник.
8. За сервиране начупете кекса с мащерка с ръце на малки парчета. По средата на десертна чиния сложете 1 с.л. мус от крема сирене. Върху него подредете парчета кекс. Полейте със сладко от сливи и с мус от крема сирене, украсете с резени портокал. Поръсете сушени боровинки. Отстрани направете легло от нарязани на ситно ядки шам-фъстък и върху него поставете топка малиново сорбé.
Кекс рецепта.
Продукти
- 150 г захар
- 2 портокала
- 2 с.л. нарязана на ситно мащерка
- 2 с.л. нарязан на ситно розмарин
- 2 яйца
- 45 мл зехтин
- 170 мл прясно мляко
- 120 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 6 сини сливи
- 1 компот
- 20 г кафява захар
- 30 мл бренди
- 1 шепа сушени кайсии
- За сорбето:
- 100 г пресни или замразени малини
- 2 с.л. пудра захар
- За гарниране:
- 100 г крема сирене
- 50 г пудра захар
- 0.5 ч.л. малинов оцет
- За декорация:
- 1 с.л. нарязани ядки шам-фъстък
- 1 с.л. сушени боровинки
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско