Начин на приготвяне:

Бърз и лесен кекс, поднесен със сорбе от малини, млечен мус и сезонни плодове.

1. За кекса с мащерка сипете в голяма купа захарта и настържете фино кората на предварително измитите и подсушени портокали. Добавете нарязаните на ситно мащерка и розмарин и разбъркайте. Добавете яйцата, зехтина и прясното млякото и разбийте леко.

2. Пресейте брашното и бакпулвера направо върху купата. Добавете сол и разбъркайте до хомогенност.

3. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма за кекс и постелете хартия за печене. Изсипете сместа във формата и печете кекса в предварително загрята фурна на 170 градуса /без вентилатор/ 40 минути.

4. Обелете 1 портокал и го нарежете на резени, като отделите ципата. Изтискайте сока на останалата част. Нарежете сливите на парченца.

5. В тенджерка сложете нарязаните сливи и портокаловия сок. Щом сместа заври, добавете кафявата захар, сока на компот по ваш избор и брендито. Добавете сушените кайсии и гответе до омекване на плодовете.

6. За сорбето от малини пасирайте малините с пудрата захар. Прехвърлете сместа в кутия с капак и замразете във фризер за 1 час.

7. С помощта на миксер разбийте крема сиренето с пудрата захар и малиновия оцет до пухкавост. Охладете муса в хладилник.

8. За сервиране начупете кекса с мащерка с ръце на малки парчета. По средата на десертна чиния сложете 1 с.л. мус от крема сирене. Върху него подредете парчета кекс. Полейте със сладко от сливи и с мус от крема сирене, украсете с резени портокал. Поръсете сушени боровинки. Отстрани направете легло от нарязани на ситно ядки шам-фъстък и върху него поставете топка малиново сорбé.

Кекс рецепта.

Кекс с мащерка

рецепта за кекс

кекс рецепта

Продукти

  • 150 г захар
  • 2 портокала
  • 2 с.л. нарязана на ситно мащерка
  • 2 с.л. нарязан на ситно розмарин
  • 2 яйца
  • 45 мл зехтин
  • 170 мл прясно мляко
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 6 сини сливи
  • 1 компот
  • 20 г кафява захар
  • 30 мл бренди
  • 1 шепа сушени кайсии

За сорбето:

  • 100 г пресни или замразени малини
  • 2 с.л. пудра захар

За гарниране:

  • 100 г крема сирене
  • 50 г пудра захар
  • 0.5 ч.л. малинов оцет

За декорация:

  • 1 с.л. нарязани ядки шам-фъстък
  • 1 с.л. сушени боровинки

Свързани рецепти