Ягодова торта
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За тестото за блата разбийте с помощта на кухненски робот маслото, захарта и канелата до гладка и хомогенна смес. След това добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте отново.Извадете сместа върху плота и омесете до получаването на тесто. Оформете тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху плот, леко поръсен с пудра захар, във формата на кръг с дебелина 5 мм. С помощта на ринг с диаметър 18 см. изрежете блата. Внимателно го прехвърлете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ринга и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 12-14 минути. След изваждането на блата, докато все още е горещ, минете с нож по стените на ринга, за да може да го отделите по-лесно. Поставете блата в поднос.
3. Намажете стените на друг ринг (диаметър 18 см) с олио и поръсете с пудра захар. Поставете ринга върху блата.
4. Почистете и измийте половината ягоди за пълнежа. Отрежете долната им част и ги разрежете на половина. Подредете ги по стената на ринга, върху блата, с разрязаната страна навън.
5. За крема накисенете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. В голяма купа разбийте сметаната до плътност 75 %. Добавете пудрата захар и ваниловата паста. Разбъркайте.
6. Изтискайте набъбналия желатин и го загрейте на водна баня докато се разтопи. Добавете малко от разбитата сметана към топлия желатин, за да се темперира и разбъркайте. След това пресипете желатина в крема. Разбъркайте.
7. Изсипете 1/3 от крема върху блата и го разстелете и върху ягодите, оформили борд над блата. Към останалия крем добавете нарязани на ситно 250 г ягоди. Изсипете целия крем и го разпределете равномерно. Поставете тортата в хладилник поне за 5 часа.
8. Преди сервиране отстранете ринга от тортата и по средата сложете на купчинка останалите разрязани на половинки ягоди. поръсете с тънък слой пудра захар.
Продукти
- За блата:
- 160 г безсолно масло
- 75 г захар
- 1 ч.л. канела
- 190 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- За пълнежа:
- 250 г ягоди
- пудра захар
- За крема:
- 250 г ягоди
- 2 1/2 листа желатин
- 400 мл течна животинска сметана
- 55 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилова паста
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско