Начин на приготвяне:

1. Сипете 250 мл вода в голяма тенджера. Щом водата заври, добавете предварително добре изтърканите и измити миди със затворени черупки. Захлупете и гответе 3-4 минути. Прецедете мидите, като запазите водата от варенето.

2. Обелените и нарязани на кубчета от по 1.5 см сварете в подсолена вода за 5-10 минути. Прецедете ги.

3. В голяма тенджера разтопете маслото и в него запържете нарязаните на ситно лук, селъри и праз, докато омекнат. Добавете нарязания на малки парченца бекон и го запържете за минута. Добавете брашното и запържете и него за 1 минута. Добавете водата от варенето на мидите малко по малко, като едновременно с това разбърквате енергично. Внимание - последната 1 с.л. течност съдържапесъчинки от мидите, не я добавяйте. Добавете дафиновия лист и щипка прясно настъргано индийско орехче.

4. Щом сместа стане гладка, добавете прясното мляко и сметаната. Нарежете филето треска или друг вид бяла риба - без кожа и кости на парчета и ги добавете. Добавете и кубчетата картофи. Варете супата 5 минути.

5. Извадете мидите от черупките и ги добавете в супата. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.

6. Изрежете капачета на питките и издълбайте вътрешността им. Сервирайте чаудър с миди в питките хляб, поръсен с нарязани листа магданоз или див лук.

Продукти

  • 6 питки с квас (диаметър 12 см)
  • 1 кг пресни миди с черупки
  • 225 г картофи
  • 40 г безсолно масло
  • 75 г пушен бекон
  • 1 малка глава лук
  • 1 стрък праз
  • 2 стъбла селъри
  • 30 г брашно
  • 500 мл пълномаслено прясно мляко
  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 дафинов лист
  • 200 г филе от треска
  • 1 ч.л. сол
  • прясно смлян черен пипер
  • щипка индийско орехче
  • магданоз или див лук

Свързани рецепти