Гъбена супа с кростини

1. Нарежете лука на едро. Сложете 2-3 с.л. зехтин в тенджера и сложете лука в нея. Начупете кубчето бульон, добавете щипка сол, мащерката и чесъна. Оставете няколко минути лука да се задуши.
2. Почистете с четчица или кухненска хартия кафевите печурки и отрежете пънчетата им. Пънчетата сложете в супата, а печурките изпечете в грил-тиган, като ги обръщате.
3. В супата сложете и почистените гъби портобело, като ги намачквате с ръка. Разбъркайте и добавете ориза. Залейте всичко с 1 литър вряща вода. Захлупете тенджерата и оставете супата да ври в продължение на 7-10 минути.
4. Нарежете чиабатата на филийки с дебелина 1 см и ги наредете в грил-тигана. Запечете ги от двете страни. докато са топли натъркайте филийките със скилидка чесън.
5. Обелете и нарежете на лентички ябълката. Изтискайте върху нея лимонов сок. Нарежете магданоза на едро и го добавете при ябълките. Овкусете със зехтин и разбъркайте.
6. Наредете върху филийките печените печурки. Върху тях подредете по няколко парченца синьо сирене, поръсете с начупени орехи. Запечете филийките в загрята фурна, докато сиренето се поразтопи.
7. Пасирайте супата по-едро или по-фино, според вкуса ви. Поръсете с течна сметана и няколко капки олио с вкус на трюфели.
8. Поръсете запечените кростини със салатата от ябълки и ги поднесете заедно с топлата гъбена супа.

 
За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

  • За супата:
  • 2 глави лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 кубче органичен зеленчуков бульон
  • 0.5 връзка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 4 гъби портобело
  • 100 г ориз басмати
  • 1 с.л. сметана
  • 1 ч.л. зехтин с вкус на трюфел
  • сол
  • За кростините:
  • 1 хляб чиабата
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ябълка
  • 0.5 връзка магданоз
  • 1 лимон
  • сок
  • 50 г синьо сирене
  • 1 шепа сурови орехи

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички