Специална индийска доса
Рецепта от: Джейми Оливър

1. За досата измийте много добре, под течаща вода, ориза и уру дал. Сложете ги в тенджера заедно със семената сминдух и ги залейте с 900 мл вода. Захлупете и оставете да сде накиснат за 6-12 часа. След това пасирайте сместа до гладкост в блендер. Пресипете я в стъклена купа, покрийте я и оставете сместа за 1 нощ да ферментира.
2. Обелете и нарежете лука. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете и нарежете на едро тиквата и плантана. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки кръгчета. Лютите чушки също нарежете на тънки кръгчета без да махате семките им.
3. Поставете тавата за печене върху котлон, загрята на умерен огън и разтопете 1 с.л. кокосово масло. В него запържете семената синап и чимен, както и листата къри за 2 минути. Разбъркайте добре и добавете картофите, тиквата, плантана и куркумата. Разбъркайте много добре. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Изпечените зеленчуци намачкайте на едро.
4. За доматеното чътни настържете доматите в купа, като отделите люспата им. Настържете фино и лука, джинджифила и лютата чушка. Овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
5. За кокосовото чътни разполовете кокосовия орех и настържете вътрешността му в купа. Добавете настърганата кора на лайма и сока му. Настържете фино лука и джинджифила. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
6. За маринованите лимони разрежете на четири предварително измития и подсушен лимон. Отстранете семките и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лютата чушка. Запържете 1 с.л. олио в тиган и в него запържете семената кимион и синап докато започнат да пукат. Добавете листата къри и нарязаните лимон и люта чушка. Пържете 30 секунди при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да изстине.
7. Загрейте тиган за палачинки. Сипете малко олио, разбъркайте добре сместа за доса и сипете черпак от нея. Разстелете възможно най-тънко, като си помагате с долната страна на черпака. Пържете 5 минути, до златисто. Поръсете малко олио отгоре и пържете още 1-2 минути, без да обръщате палачинката. Сипете от пълнежа от печени зеленчуци и завийте хлабаво. Продължете докато сместа свърши. Дръжте готовите доса топли.
8. Сервирайте индийска доса, поръсена с нарязани листа кориандър и гарнирана с двата вида чътни и маринованите лимони.
Продукти
- 3 глави червен лук
- 500 г картофи
- 1 плантан
- 500 г тиква
- 10 см корен джинджифил
- 2 люти чушки
- кокосово масло
- 1 ч.л. семена сминдух (чимен)
- 10 пресни листа къри
- 1/2 ч.л. куркума
- 6 стръка кориандър
- сол и черен пипер
- За доса:
- 150 г уру дал (т.нар. черна леща)
- 300 г оризо
- 1 с.л. смена сминдух (чимен)
- За доматеното чътни:
- 2 узрели домата
- 1/4 глава бял лук
- 5 см корен джинджифил
- 1 люта чушка
- 1 лайм
- За кокосовото чътни:
- 1 кокосов орех
- 1 лайм
- 1/4 глава бял лук
- 3 см корен джинджифил
- За маринованите лимони:
- 1 лимон
- 1 люта чушка
- олио
- щипка семена кимион
- 1 ч.л. черен синап
- 6 пресни листа къри
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет