Специална индийска доса

©2019 Jamie Olivers Enterprises Ltd
Специална индийска доса
Предаване: Бойният клуб на Джейми и ДжимиГледайте в: Понеделник, 28 септември от 08:10 | Понеделник, 28 септември от 15:00

Начин на приготвяне:

1. За досата измийте много добре, под течаща вода, ориза и уру дал. Сложете ги в тенджера заедно със семената сминдух и ги залейте с 900 мл вода. Захлупете и оставете да сде накиснат за 6-12 часа.  След това пасирайте сместа до гладкост в блендер. Пресипете я в стъклена купа, покрийте я и оставете сместа за 1 нощ да ферментира.

2. Обелете и нарежете лука. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете и нарежете на едро тиквата и плантана. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки кръгчета. Лютите чушки също нарежете на тънки кръгчета без да махате семките им.

3. Поставете тавата за печене върху котлон, загрята на умерен огън и разтопете 1 с.л. кокосово масло. В него запържете семената синап и чимен, както и листата къри за 2 минути. Разбъркайте добре и добавете картофите, тиквата, плантана и куркумата. Разбъркайте много добре. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Изпечените зеленчуци намачкайте на едро.

4. За доматеното чътни настържете доматите в купа, като отделите люспата им. Настържете фино и лука, джинджифила и лютата чушка. Овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

5. За кокосовото чътни разполовете кокосовия орех и настържете вътрешността му в купа. Добавете настърганата кора  на лайма и сока му. Настържете фино лука и джинджифила. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

6. За маринованите лимони разрежете на четири предварително измития и подсушен лимон. Отстранете семките и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лютата чушка. Запържете 1 с.л. олио в тиган и в него запържете семената кимион и синап докато започнат да пукат. Добавете листата къри и нарязаните лимон и люта чушка. Пържете 30 секунди при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да изстине.

7. Загрейте тиган за палачинки. Сипете малко олио, разбъркайте добре сместа за доса и сипете черпак от нея. Разстелете възможно най-тънко, като си помагате с долната страна на черпака. Пържете 5 минути, до златисто. Поръсете малко олио отгоре и пържете още 1-2 минути, без да обръщате палачинката. Сипете от пълнежа от печени зеленчуци и завийте хлабаво. Продължете докато сместа свърши. Дръжте готовите доса топли.

8. Сервирайте индийска доса, поръсена с нарязани листа кориандър и гарнирана с двата вида чътни и маринованите лимони.

Продукти

3 глави червен лук

500 г картофи

1 плантан

500 г тиква

10 см корен джинджифил

2 люти чушки

кокосово масло

1 ч.л. семена сминдух (чимен)

10 пресни листа къри

1/2 ч.л. куркума

6 стръка кориандър

сол и черен пипер

За доса:

150 г уру дал (т.нар. черна леща)

300 г оризо

1 с.л. смена сминдух (чимен)

 

За доматеното чътни:

2 узрели домата

1/4 глава бял лук

5 см корен джинджифил

1 люта чушка

1 лайм

 

За кокосовото чътни:

1 кокосов орех

1 лайм

1/4 глава бял лук

3 см корен джинджифил

 

За маринованите лимони:

1 лимон

1 люта чушка

олио

щипка семена кимион

1 ч.л. черен синап

6 пресни листа къри

 

Свързани рецепти