©2019 Jamie Olivers Enterprises Ltd
Специална индийска доса

1. За досата измийте много добре, под течаща вода, ориза и уру дал. Сложете ги в тенджера заедно със семената сминдух и ги залейте с 900 мл вода. Захлупете и оставете да сде накиснат за 6-12 часа.  След това пасирайте сместа до гладкост в блендер. Пресипете я в стъклена купа, покрийте я и оставете сместа за 1 нощ да ферментира.

2. Обелете и нарежете лука. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете и нарежете на едро тиквата и плантана. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки кръгчета. Лютите чушки също нарежете на тънки кръгчета без да махате семките им.

3. Поставете тавата за печене върху котлон, загрята на умерен огън и разтопете 1 с.л. кокосово масло. В него запържете семената синап и чимен, както и листата къри за 2 минути. Разбъркайте добре и добавете картофите, тиквата, плантана и куркумата. Разбъркайте много добре. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Изпечените зеленчуци намачкайте на едро.

4. За доматеното чътни настържете доматите в купа, като отделите люспата им. Настържете фино и лука, джинджифила и лютата чушка. Овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

5. За кокосовото чътни разполовете кокосовия орех и настържете вътрешността му в купа. Добавете настърганата кора  на лайма и сока му. Настържете фино лука и джинджифила. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

6. За маринованите лимони разрежете на четири предварително измития и подсушен лимон. Отстранете семките и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лютата чушка. Запържете 1 с.л. олио в тиган и в него запържете семената кимион и синап докато започнат да пукат. Добавете листата къри и нарязаните лимон и люта чушка. Пържете 30 секунди при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да изстине.

7. Загрейте тиган за палачинки. Сипете малко олио, разбъркайте добре сместа за доса и сипете черпак от нея. Разстелете възможно най-тънко, като си помагате с долната страна на черпака. Пържете 5 минути, до златисто. Поръсете малко олио отгоре и пържете още 1-2 минути, без да обръщате палачинката. Сипете от пълнежа от печени зеленчуци и завийте хлабаво. Продължете докато сместа свърши. Дръжте готовите доса топли.

8. Сервирайте индийска доса, поръсена с нарязани листа кориандър и гарнирана с двата вида чътни и маринованите лимони.

Продукти

  • 3 глави червен лук
  • 500 г картофи
  • 1 плантан
  • 500 г тиква
  • 10 см корен джинджифил
  • 2 люти чушки
  • кокосово масло
  • 1 ч.л. семена сминдух (чимен)
  • 10 пресни листа къри
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 6 стръка кориандър
  • сол и черен пипер
  • За доса:
  • 150 г уру дал (т.нар. черна леща)
  • 300 г оризо
  • 1 с.л. смена сминдух (чимен)
  • За доматеното чътни:
  • 2 узрели домата
  • 1/4 глава бял лук
  • 5 см корен джинджифил
  • 1 люта чушка
  • 1 лайм
  • За кокосовото чътни:
  • 1 кокосов орех
  • 1 лайм
  • 1/4 глава бял лук
  • 3 см корен джинджифил
  • За маринованите лимони:
  • 1 лимон
  • 1 люта чушка
  • олио
  • щипка семена кимион
  • 1 ч.л. черен синап
  • 6 пресни листа къри

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички