Шоколадово-портокалова панакота

Това е рецепта за изкусителен и лесен за приготвяне десерт - панакота. Кремът е с наситен шоколадов и портокалов вкус, а за да придобие идеална форма, се добавя желатин.

Продукти

  • олио
  • 1 литър пълномаслена течна сметана
  • 200 г шоколад (50% какао)
  • 7 портокала
  • 100 г захар
  • 9 листа желатин

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути.
  • 2. Сипете сметаната в тенджерка и я загрейте. Щом кипне, дръпнете от огъня и добавете нарязания шоколад. Разбъркайте внимателно докато той се разтопи. Добавете фино настърганата кора на портокалите, захарта и 8 с.л. портокалов сок. Разбъркайте.
  • 3. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте в още топлата смес, докато тя стане гладка и лъскава. Прецедете сместа през фина цедка, в кана.
  • 4. Намажете леко с олио вътрешността на 10 формички за крем. Разпределете сместа по равно във формичките. Поставете ги в тавичка и ги поставете в хладилник за 1 нощ.
  • 5. Преди сервиране потопете всяка формичка в купа с гореща вода за 10 секунди. След това я обърнете в чиния. Поднесете с резени портокал и хрупкава бисквитка.

Свързани рецепти

Виж всички