Патешко в сос от вишни
Рецепта от: Ненад Великович
1. Патешките гърди трябва да са без кост и почистени. Направете леки разрези в двете парчета месо откъм страната на кожата, на мазнината. Загрейте тиган с малко олио и поставете месото откъм страната на кожата да се запечата. Не печете повече от 10 минути на страна.
2. В купа сложете подправките - сол, черен пипер, сух естрагон, нарязани листа пресен естрагон. Настържете и кората на портокала. Разбъркайте хубаво.
3. Щом месото се запечати и от двете страни, го сложете в купата с подправки и хубаво го овъргаляйте.
4. За полентата изсипете на струйка царевичното брашно в тенджера с вряща подсолена вода, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица. Варете брашното поне 3-4 минути. Сместа трябва да стане гъста. Настържете пармезана и пуснете няколко листенца магданоз и разбъркайте. Изсипете полентата в чиния или купа, в зависимост от формата, в която искате да се втвърди.
5. За соса пуснете маслото в тиган да се разтопи. След това добавете захарта и оставете да се карамелизира. Щом се карамелизира, намалете силата на котлона и добавете вишните /може да ползвате череши или друг кисел плод/ със съвсем малко течност, ако са от компот. Добавете и плодовия сироп, а след това и сока на половината портокал.
6. Преди да сервирате върнете месото в сух и загрят тиган да се затопли. Сервирайте основа от полента, върху нея разрязано на две парче патешко /отвътре месото трябва да е червено/. Полейте с вишни и сос.
2. В купа сложете подправките - сол, черен пипер, сух естрагон, нарязани листа пресен естрагон. Настържете и кората на портокала. Разбъркайте хубаво.
3. Щом месото се запечати и от двете страни, го сложете в купата с подправки и хубаво го овъргаляйте.
4. За полентата изсипете на струйка царевичното брашно в тенджера с вряща подсолена вода, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица. Варете брашното поне 3-4 минути. Сместа трябва да стане гъста. Настържете пармезана и пуснете няколко листенца магданоз и разбъркайте. Изсипете полентата в чиния или купа, в зависимост от формата, в която искате да се втвърди.
5. За соса пуснете маслото в тиган да се разтопи. След това добавете захарта и оставете да се карамелизира. Щом се карамелизира, намалете силата на котлона и добавете вишните /може да ползвате череши или друг кисел плод/ със съвсем малко течност, ако са от компот. Добавете и плодовия сироп, а след това и сока на половината портокал.
6. Преди да сервирате върнете месото в сух и загрят тиган да се затопли. Сервирайте основа от полента, върху нея разрязано на две парче патешко /отвътре месото трябва да е червено/. Полейте с вишни и сос.
Продукти
- 2 патешки гърди 1 с.л. олио 1 портокал настъргана кора сол и черен пипер 1 щипка сух естрагон 1 стрък пресен естрагонЗа соса:100 г замразени вишни или от компот 25 г масло 2 с.л. захар 25 мл сироп от ягоди боровинки къпини малини 0.5 портокал сокЗа полентата:200 г царевично брашно 1 л вода сол 50 г пармезан 1 стрък магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото