Патешко в сос от вишни

Патешко в сос от вишни

Начин на приготвяне:

1. Патешките гърди трябва да са без кост и почистени. Направете леки разрези в двете парчета месо откъм страната на кожата, на мазнината. Загрейте тиган с малко олио и поставете месото откъм страната на кожата да се запечата. Не печете повече от 10 минути на страна.
2. В купа сложете подправките - сол, черен пипер, сух естрагон, нарязани листа пресен естрагон. Настържете и кората на портокала. Разбъркайте хубаво.
3. Щом месото се запечати и от двете страни, го сложете в купата с подправки и хубаво го овъргаляйте.
4. За полентата изсипете на струйка царевичното брашно в тенджера с вряща подсолена вода, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица. Варете брашното поне 3-4 минути. Сместа трябва да стане гъста. Настържете пармезана и пуснете няколко листенца магданоз и разбъркайте. Изсипете полентата в чиния или купа, в зависимост от формата, в която искате да се втвърди.
5. За соса пуснете маслото в тиган да се разтопи. След това добавете захарта и оставете да се карамелизира. Щом се карамелизира, намалете силата на котлона и добавете вишните /може да ползвате череши или друг кисел плод/ със съвсем малко течност, ако са от компот. Добавете и плодовия сироп, а след това и сока на половината портокал.
6. Преди да сервирате върнете месото в сух и загрят тиган да се затопли. Сервирайте основа от полента, върху нея разрязано на две парче патешко /отвътре месото трябва да е червено/. Полейте с вишни и сос.

Продукти

  • 2 патешки гърди
  • 1 с.л. олио
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • сол и черен пипер
  • 1 щипка сух естрагон
  • 1 стрък пресен естрагон

За соса:

  • 100 г замразени вишни или от компот
  • 25 г масло
  • 2 с.л. захар
  • 25 мл сироп от ягоди
  • боровинки
  • къпини
  • малини
  • 0.5 портокал
  • сок

За полентата:

  • 200 г царевично брашно
  • 1 л вода
  • сол
  • 50 г пармезан
  • 1 стрък магданоз

Свързани рецепти