1. Изрежете дръжките на лозовите листа. Измийте листата със студена вода.

2. Бланширайте листата във вряща вода за 3-4 минути.

3. Прехвърлете ги в купа със студена вода и кубчета лед.

4. Прехвърлете листата в чиния с помощта на щипки, като ги отцедите добре. Запазете водата от бланширането за маринатата.

5. Добавете сол и лимонена киселина към водата от бланширането.

6. Поставете 8-10 листа един върху друг и ги поставете ги върху кухненска кърпа, изпрана на 100 градуса. Завийте краищата им навътре, а след това ги навийте на руло с помощта на кърпата.

7. Поставете рулата изправени в предварително стерилизирани стъклени буркани. Ако бурканът е голям, ще побере 5-6 рула. Залейте рулата с горещата марината.

8. Притиснете листата с мрежичка и затворете буркана. Обърнете бурканите наобратно за ½ час, за да излезе въздуха.

9. Изправете бурканите. След 1 седмица лозовите листа са готови за ползване, а трайността им е 1 година.

Продукти

  • Лозови листа (да не са пръскани против пестициди)
  • 200 г сол
  • 4 с.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички