Начин на приготвяне:

1. За соса бешамел разтопете маслото в тенджерка. Добавете брашното и бъркайте на бавен огън докато то се изпече. След това излейте студеното мляко и бъркайте до гладкост.
2. Нарежете на ситно, на ръка или в блендер, лука, чесъна, половината морков и кервиза. Сложете ги в тенджера със зехтин и ги запържете. Добавете каймата и я запържете леко. Излейте виното. Другата половина морков нарежете на едри парчета и ги сложете вътре. Оставете сместа да покъкри 1 минута и добавете доматеното пюре. Разбъркайте и добавете белените домати. Следва доматения сок. Овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче, пуснете листата босилек. Оставете соса да покъкри няколко минути.
3. На дъното на правоъгълна тавичка от огнеупорно стъкло сложете малко от доматения сос и разстелете. Отгоре наредете листа лазаня, като отчупвате от тях така, че да се покрият цялото пространство. Отгоре разстелете слой сос бешамел, след това слой доматен сос. Отново покрийте с листа лазаня. След втория ред може да наръсите пармезан и да продължите реденето. Последният слой трябва да е от сос бешамел. Изпечете лазанята за 30 минути на 180 градуса.
4. Нарежете лазанята на квадратни парчета и я сервирайте топла.

Продукти

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 5 стръка кервиз
  • 30 мл бяло сухо вино
  • 500 г кайма смес
  • 3 ч.л. доматено пюре
  • 700 г доматен сос
  • 150 г белени домати
  • 4 листа босилек
  • 1 индийско орехче
  • сол и черен пипер
  • 250 г кори за лазаня
  • 3 с.л. настърган пармезан

За соса бешамел:

  • 50 г масло
  • 60 г брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти