Дип от овче сирене с печен лук и сусам
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Нарежете лука надве, поставете го в купа, залейте го със 2–3 с.л. зехтин, намажете го добре от всички страни и го поставете с разреза надолу в загрят тиган. По време на готвенето налейте зехтина, останал в купата, и гответе докато лукът придобие тъмен загар.
2. След това прехвърлете в тава, посолете и налейте 100-150 мл вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, извадете и охладете.
3. За дипа в блендер сложете натрошеното сирене „Фета“, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, чесъна, крем сиренето и разбийте.
4. Прехвърлете в купа и добавете рикотата и накълцания босилек, ако има нужда посолете.
5. Сервирайте дипа заедно с лука, подреден около него. Полейте с 2–3 лъжици от сока от лука, разбъркан с 2–3 лъжици зехтин. Поръсете със запечен сусам и много тънко нарязан босилек.
Продукти
- 250 г сирене Фета
- 100 г сирене Рикота
- 100 г крем сирене
- 4 глави лук
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 стръка босилек
- сол на вкус
- студено пресован зехтин за поливане
- запечен сусам за поръсване
- босилек за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Чушки в сметана
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Зеленчуков чипс
Рецепти Татана с домати
Рецепти Терин от сирене и зеленчуци
Рецепти Божана Кацарова
Рулца с лук, лимец и зимни зеленчуци