1. Нарежете лука надве, поставете го в купа, залейте го със 2–3 с.л. зехтин, намажете го добре от всички страни и го поставете с разреза надолу в загрят тиган. По време на готвенето налейте зехтина, останал в купата, и гответе докато лукът придобие тъмен загар.

2. След това прехвърлете в тава, посолете и налейте 100-150 мл вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, извадете и охладете.

3. За дипа в блендер сложете натрошеното сирене „Фета“, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, чесъна, крем сиренето и разбийте.

4. Прехвърлете в купа и добавете рикотата и накълцания босилек, ако има нужда посолете.

5. Сервирайте дипа заедно с лука, подреден около него. Полейте с 2–3 лъжици от сока от лука, разбъркан с 2–3 лъжици зехтин. Поръсете със запечен сусам и много тънко нарязан босилек.

Продукти

  • 250 г сирене Фета
  • 100 г сирене Рикота    
  • 100 г крем сирене
  • 4 глави лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 стръка босилек
  • сол на вкус
  • студено пресован зехтин за поливане
  • запечен сусам за поръсване
  • босилек за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички