Начин на приготвяне:

1. За матча муса накиснете желатина в студена вода, за да омекне. Загрейте прясното мляко. Добавете желатина и разбъркайте, за да се разтвори напълно. Дръпнете от огъня и добавете захарта. Разбъркайте. Добавете и цеденото кисело мляко и разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

2. Разделете сместа на равни части. Към всяка част добавете различно количество матча и разбъркайте. Целта е да получите кремове, оцветени в различни нюанси на зеленото. Разбийте сметаната, разделете на три и я прибавете постепенно с шпатула към трите цвята мус, разбъркайте, за да се получи гладка смес.

3. Излейте най-светлозелената смес в силиконова форма с полусфери. Трябва да напълните 1/3 от всяко гнездо. Сложете във фризер за 10-15 минути, докато стегне леко. Извадете и сипете по-тъмнозеления мус, отново 1/3. Приберете във фризер, за да стегне. Най-отгоре излейте най-тъмнозеления мус и приберете във фризер за минимум 12 часа.

4. За кокосовата бисквита с миксер разбийте кокосовото масло със захарта. Добавете яйцето и продължавайте да разбивате, докато сместа стане пухкава. Добавете бакпулвера, част от кокосовите стърготини, брашното, солта и разбъркайте с миксера, докато получите трохи. Накрая добавете и останалите кокосови стърготини и разбъркайте.

5. Разточете тестото между два листа пергаментова хартия на тънка кора. Приберете го в хладилник да стегне, за около 1 час. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). С помощта на ринг изрежете кръгове от тестото. Изпечете ги до леко златист цвят, около 8 минути.

6. За глазурата накиснете желатина в студена вода. В касерола загрейте водата и захарта при непрекъснато бъркане, докато сместа заври. Охладете до 65 градуса и добавете изцедения желатин. Разбъркайте, за да се разтвори напълно. Оставете глазурата да се охлади до 25 градуса.

7. Извадете муса от формата. Когато е добре стегнал, повърхността му трябва да бъде идеално гладка. Поставете го върху решетка, под която сте сложили тава. Залейте с глазурата, оставете я да се стича в тавата. Подредете муса върху бисквитите и настържете кора от лайм.

Продукти

За муса:

  • 125 г прясно мляко
  • 100 г цедено кисело мляко
  • 175 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 70 г захар
  • 12 г желатин на листове
  • зелен чай матча

За кокосовите бисквити:

  • 360 г брашно
  • 230 г кокосово масло
  • 340 г захар
  • 50 г яйца
  • 100 г кокосови стърготини
  • 10 г бакпулвер
  • щипка сол

За глазурата:

  • 200 г захар
  • 200 г вода
  • 4 г желатин на листове

За украса:

  • кора от лайм

Свързани рецепти