1. За блата смесете в купата на миксера водата, 100 г от захарта, жълтъците, зехтина и семенцата от шушулката ванилия. Разбивайте, докато се получи пухкава смес. Разбийте белтъците с останалата захар на сняг, като я добавяте на порции.

2. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Внимателно разбъркайте белтъците с жълтъците, за да не излезе въздуха. Добавете бакпулвера и брашното и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тава, застлана с хартия за печене. Печете 10 минути. След това оставете блата да се охлади.

3. За муса от манго накиснете желатина в студена вода. Сложете жълтъците, захарта и пюрето от манго в купа и ги гответе на водна баня, като разбърквате постоянно, докато сместа достигне 81 градуса.
След това разбъркайте желатина в крема, за да се разтопи. Прибавете белия шоколад и разбъркайте добре, така че да получите хомогенна смес.
Разбийте сметаната и я добавете внимателно, на части, като разбърквате с бъркалка. Разпределете муса в силиконови форми по избор.

4. За глазурата накиснете желатина в студена вода, да омекне. В касерола смесете захарта, глюкозата и водата и оставете да кипнат. След около 10 секунди дръпнете от огъня и сложете желатина вътре, да се разтопи. Добавете сладкарската боя и разбъркайте.


5. Смесете кондензираното мляко с шоколада във висок съд. Налейте сиропа с желатина, изчакайте шоколадът да се разтопи и пасирайте внимателно, така че да не вкарвате въздух в сместа.

6. Оставете сместа за една нощ в хладилник (целта е ако в нея има въздух да излезе на повърхността). На следващия ден затоплете глазурата до 35 градуса. 

7. С помощта на ринг изрежете от блата кръгчета. Поставете муса върху решетка, под която има хартия или тава. Залейте муса с глазурата и го поставете върху кръгчетата блат. Поднесете тортичките със стайна температура.

Продукти

  • За ваниловия блат:
  • 75 г зехтин екстра върджин
  • 75 г жълтъци
  • 240 г вода
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 200 г захар
  • 120 г белтъци
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • За муса от манго:
  • 45 г жълтъци
  • 25 г захар
  • 2 г желатин на листове
  • 90 г пюре от манго
  • 180 г бял шоколад
  • 270 г течна животинска сметана
  • За огледалната глазура:
  • 150 г захар
  • 75 г вода
  • 150 г глюкоза
  • 100 г кондензирано мляко
  • 10 г желатин на листове
  • 150 г бял шоколад
  • жълта сладкарска боя

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички