Тортички с манго и огледална глазура
Рецепта от: Павел Павлов
1. За блата смесете в купата на миксера водата, 100 г от захарта, жълтъците, зехтина и семенцата от шушулката ванилия. Разбивайте, докато се получи пухкава смес. Разбийте белтъците с останалата захар на сняг, като я добавяте на порции.
2. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Внимателно разбъркайте белтъците с жълтъците, за да не излезе въздуха. Добавете бакпулвера и брашното и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тава, застлана с хартия за печене. Печете 10 минути. След това оставете блата да се охлади.
3. За муса от манго накиснете желатина в студена вода. Сложете жълтъците, захарта и пюрето от манго в купа и ги гответе на водна баня, като разбърквате постоянно, докато сместа достигне 81 градуса.
След това разбъркайте желатина в крема, за да се разтопи. Прибавете белия шоколад и разбъркайте добре, така че да получите хомогенна смес.
Разбийте сметаната и я добавете внимателно, на части, като разбърквате с бъркалка. Разпределете муса в силиконови форми по избор.
4. За глазурата накиснете желатина в студена вода, да омекне. В касерола смесете захарта, глюкозата и водата и оставете да кипнат. След около 10 секунди дръпнете от огъня и сложете желатина вътре, да се разтопи. Добавете сладкарската боя и разбъркайте.
5. Смесете кондензираното мляко с шоколада във висок съд. Налейте сиропа с желатина, изчакайте шоколадът да се разтопи и пасирайте внимателно, така че да не вкарвате въздух в сместа.
6. Оставете сместа за една нощ в хладилник (целта е ако в нея има въздух да излезе на повърхността). На следващия ден затоплете глазурата до 35 градуса.
7. С помощта на ринг изрежете от блата кръгчета. Поставете муса върху решетка, под която има хартия или тава. Залейте муса с глазурата и го поставете върху кръгчетата блат. Поднесете тортичките със стайна температура.
Продукти
- За ваниловия блат:
- 75 г зехтин екстра върджин
- 75 г жълтъци
- 240 г вода
- 0.5 шушулка ванилия
- 200 г захар
- 120 г белтъци
- 200 г брашно
- 10 г бакпулвер
- За муса от манго:
- 45 г жълтъци
- 25 г захар
- 2 г желатин на листове
- 90 г пюре от манго
- 180 г бял шоколад
- 270 г течна животинска сметана
- За огледалната глазура:
- 150 г захар
- 75 г вода
- 150 г глюкоза
- 100 г кондензирано мляко
- 10 г желатин на листове
- 150 г бял шоколад
- жълта сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем