Телешко варено по виенски
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Направете с нож прорези под формата на кръст по тлъстата част на месото. Сложете го да се вари във вряща подсолена вода. Обирайте регулярно пяната по повърхността.
2. Разрежете по ширина небелена глава лук и я изпечете във фурната. След това я пуснете при месото. Върху люспи праз наредете два резена целина, два резена морков, скилидка чесън и дафинов лист. Отгоре покрийте с люспа праз и завържете пакетчето с термоустойчив конец. Пуснете букетчето зеленчуци при месото. Месото трябва да ври 2 часа и половина.
3. Прецедете бульона в друга тенджера. Нарежете месото на филии. Морковът и празът нарежете на колелца, целината - на филии. Нарежете магданоза. Добавете зеленчуците, месото и кокалите в бульона и ги оставете да врат 20 минути.
4. За соса накиснете хляба без кората в мляко. След десетина минути го изтискайте и го солжете в блендер заедно със сурови жълтъци, горчица, оцет, захар, сол и черен пипер. Добавете и жълтъците на сварените яйца. Смелете всичко. След това добавете зехтин и разбъракйте. Добавете ситно нарязаните варени белтъци и див лук и разбъркайте.
5. Другият вид сос се прави от предварително сварени ябълки, към които се добавя настърган хрян.
6. За рьощи сварете небелени картофи. Отстранете кожичката им и ги настържете. Запържете ги на грил или в тиган.
2. Разрежете по ширина небелена глава лук и я изпечете във фурната. След това я пуснете при месото. Върху люспи праз наредете два резена целина, два резена морков, скилидка чесън и дафинов лист. Отгоре покрийте с люспа праз и завържете пакетчето с термоустойчив конец. Пуснете букетчето зеленчуци при месото. Месото трябва да ври 2 часа и половина.
3. Прецедете бульона в друга тенджера. Нарежете месото на филии. Морковът и празът нарежете на колелца, целината - на филии. Нарежете магданоза. Добавете зеленчуците, месото и кокалите в бульона и ги оставете да врат 20 минути.
4. За соса накиснете хляба без кората в мляко. След десетина минути го изтискайте и го солжете в блендер заедно със сурови жълтъци, горчица, оцет, захар, сол и черен пипер. Добавете и жълтъците на сварените яйца. Смелете всичко. След това добавете зехтин и разбъракйте. Добавете ситно нарязаните варени белтъци и див лук и разбъркайте.
5. Другият вид сос се прави от предварително сварени ябълки, към които се добавя настърган хрян.
6. За рьощи сварете небелени картофи. Отстранете кожичката им и ги настържете. Запържете ги на грил или в тиган.
Продукти
- 1 кг телешко месо от бут сол 2 глава лук 1 стрък праз 2 моркова 1 глава целина 2 бр. дафинови листа 1 скилидка чесън 1 връзка магданоз 4 бр. кокали с костен мозъкЗа соса:100 г хляб 200 мл прясно мляко 2 яйца 2 жълтъка 1 с.л. горчица 3 с.л. оцет сол и черен пипер 400 мл слънчогледово олио 1 връзка див лук 1 с.л. захар 2 сварени яйцаЗа другия сос:300 г ябълков компот 3 см хрянЗа рьощи:1 кг картофи
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол